Ubuntu, cel mai cunoscut sistem de operare după Windows. Cu un slogan puternic - "Linux pentru oameni" -, Ubuntu este uşor de folosit, puternic şi un înlocuitor excelent pentru Windows. În mod firesc, dezvoltatorii au creat noi distribuţii pornind de la Ubuntu, având la bază diverse necesităţi. Iată-le:
1. Mint
Scopul Linux Mint este de a realiza un sistem de operare puternic, modern, elegant şi confortabil. Născut în 2006, Linux Mint este acum al patrulea cel mai folosit sistem de operare în lume, precedat fiind de Microsoft Windows, Mac OS al lui Apple şi Ubuntu de la Canonical.
2. Kubuntu
Este alternativa viabilă open source pentru Windows şi Microsoft Office. Kubuntu este dezvoltat la nivel mondial de o întreagă armată de experţi, având KDE ca interfaţă. Conţinbe tot ce are nevoie un utilizator: browser web, suită office, messenger, etc.
3. Edubuntu
Edubuntu este distribuţia pe care dezvoltatorii ei încearcă s-o impună în şcoli şi în comunităţi educaţionale. Numit şi Ubuntu pentru educaţie, Edubuntu este creat de o comunitate de studenţi, profesori şi alţi entuziaşti.
4. Xubuntu
Xubuntu este un sistem de operare foarte uşor de folosit. Vine with Xfce, un mediu desktop stabil, uşor configurabil şi care consumă puţine resurse. Este perfect pentru cei care doresc pentru calculatoarele şi laptop-urile lor un aspect modern cu suficiente caracteristici. Mai mult decât atât, funcţionează şi pe sistemele mai vechi.
Ubuntu Studio este sistemul open source derivat direct din Ubuntu, fiind şi distribuţia cea mai orientată către multimedia din întreaga lume. Acesta vine preinstalat cu o selecţie a celor mai frecvente aplicaţii multimedia gratuite disponibile, fiind configurat pentru cea mai bună performanţă pentru audio, grafică, video, fotografie şi publishing.
6. Mythbuntu
Mythbuntu este distribuţia oficială derivată din Ubuntu care se concentrează pe crearea unui sistem MythTV bazat pe PVR. poate fi folosit pentru crearea unui sistem independent sau integrarea cu o reţea existentă MythTV. Spre deosebire cu alte proiecte similare, dezvoltatorii MythUbuntu menţin o legătură strânsă cu cei de la Ubuntu. Această arhitectură permite conversii uşoar de la un desktop standard într-o maşină Mythbuntu şi invers.
Ubuntu Server Edition este, după cum îi sugerează şi numele,l o platformă dedicată serverelor. Vă ajută să profitaţi la maximum de infrastructura disponibilă.
8. Eeebuntu
Cunoscut acum ca proiectul Aurora, aceast derivat din Ubuntu a pornit în 2008 ca Eeebuntu. A fost o versiune Ubuntu creatyă special pentru netbook-urile EeePC. Pornită d ela o simplă colecţie de scripturi pentru a transforma Ubuntu 8.04 într-o distribuţie ideală pentru Eeepc, s-a dezvoltat, acum, într-o distribuţie proprie.
Ubuntu Mini Remix este un Ubuntu live-CD complet funcţional, care conţine setul minimal de software pentru a face sistemul să funcţioneze. Imaginea Ubuntu Mini Remix ISO are aproximativ 200MB.
10. Ubuntu Mate
Ubuntu Mate este un sistem stabil, uşor configurabil, ideal pentru cei care îşi doresc mai mult de la calculatoarele şi laptop-urile lor şi care, totodată, preferă o interfaţă tradiţională. Cu cerinţe hardware modeste, este potrivit atât sistemelor hardware vechi, cât şi celor actuale. Este o distribuţie, deocamdată, neoficială a Ubuntu, având la bază Mate ca mediu desktop.
11. Ubuntu Gnome
Este o altă distribuţie recunoscută oficial de canonical, care are la bază Gnome 3 ca mediu de lucru.
12. Lubuntu
Distribuţie recunoscută şi ea, oficial, de Canonical, recunoscută ca fiind cea mai puţin consumatoare de resurse. Funcţionează şi pe sisteme cu 256MB - 384MB memorie RAM şi este dezvoltată pe mediul LXDE.
Lasă un răspuns