Linux este considerat ca un Voldemort al calculatoarelor. Când îi rostești numele, toți lașii se ascund într-un colț, temându-se de suferința și durerea pe care ar putea-o aduce. Ei bine, e posibil ca Linux să fi fost un sistem de operare înfricoșător înainte, dar toate s-au schimbat în ultimii ani. Aceste mituri, mai bine spus minciuni, sunt acum dispărute.
Minciuna nr. 1 - Linux e prea dificil
Dintre toate argumentele folosite împotriva Linuxului, acesta este cel mai frecvent. În unele articole s-a scris că "Linuxul este dificil de învățat". Aceasta nu este nici adevărat și nici, neapărat, fals; depinde de cum privim termenul "dificil".
Este Linux greu, în termeni absoluți? Nu. De fapt, dacă privim obiectiv, este, fără îndoială, sistemul de operare cel mai logic. Dacă vrei să faci ceva, trebuie doar să înveți comenzile corecte și parametrii lor.
Când vii ca un neștiutor, partea cea mai grea din Linux este învățarea în profunzime a comenzilor. Din fericire, comanda man (de la "manual") vă spune tot ceea ce trebuie să știți despre orice comandă. Acestea fiind spuse, începătorii într-ale Linuxului trebuie să pornească cu aceste 40 de comenzi Linux esențiale.
Dar realitatea este că majoritatea noilor utilizatori de Linux nu sunt chiar neștiutori, ci vin după ce au folosit Windows sau Mac. În cazul în care, după ce intrăm în lumea Linuxului, ne așteptăm ca acesta să se comporte ca orice alt sistem de operare, atunci da, va fi dificil de înțeles și chiar frustrant.
Dacă, în schimb, Linuxul este tratat cum trebuie să fie - un sistem de operare unic, cu propriul său stil și comportament, atunci înțelegerea sa nu va fi dificilă.
Minciuna nr. 2 - Linux e bătrân și urât
Primele impresii din Linux nu sunt cine știe ce, mai ales atunci când vine vorba de estetică. Cei care n-au intrat niciodată în contact cu Linux, își imaginează, probabil, că acesta este doar text verde pe fundal negru. Cei care au mai încercat Linuxul cu mulți ani în urmă își amintesc, probabil, grafica greoaie a versiunilor vechi Gnome și KDE.
Linuxul a fost urât pentru unii în acele zile îndepărtate, dar lucrurile sunt complet diferite acum.
Un lucru care trebuie înțeles de la început este că interfața Linuxului (desktop, ferestre, animații) sunt decuplate de ceea ce se întâmplă în spate, în backend, unde se află, de fapt, rotițele reale ale sistemului de operare. Există mai multe interfețe (numite medii desktop - desktop environments), care permit și comutarea între ele, pentru cine dorește. Acest lucru este un concept străin pentru cei care vin din lumea Windows sau Mac.
O scurtă descriere a celor mai bune 10 medii desktop poate fi găsită aici. Fiecare dintre ele oferă un set unic de beneficii. Unele optimizează performanța, în timp ce altele au dezvoltat la maxim efectele vizuale, așa-numite eye candy. Pomenim acum doar de Unity, mediul de lucru implicit al celei mai populare distribuții Linux (Ubuntu), și avem dovada că nu toate mediile Linux sunt depășite și fără farmec.
Minciuna nr. 3 - Trebuie să folosești linia de comandă
Să ne întoarcem la imaginea anterioară a textului verde pe fundal negru. Stereotipul utilizatorului de Linux este un hacker într-un subsol, cu ochelari cu ramă groasă, și care folosește frenetic o line de comandă, cunoscută și ca terminal. Ca urmare, majoritatea oamenilor trăiesc cu impresia greșită că Linuxul înseamnă 99% lucru în terminal, cu tastatura.
Nu este deloc adevărat.
Mediile desktop menționate la Minciuna nr. 2 sunt la fel ca mediile grafice folosite de Windows și Mac. Puteți naviga printre fișiere și foldere cu mouse-ul, dacă doriți. De fapt, puteți folosi Linuxul ani buni fără să deschideți și să vă atingeți vreodată de un terminal. Poate că acest lucru a fost adevărat cândva, în trecutul îndepărtat, dar nu mai este așa de o bună perioadă de timp.
Cu toate acestea, un avertisment este binevenit: dacă veți avea vreodată probleme, ele vor putea fi remediate mai ușor dacă folosiți cunoștințele din linia de comandă. Într-adevăr, dacă vreți să deblocați întregul potențial al acestui minunat sistem de operare, care este Linux, trebuie să învățați linia de comandă și să o învățați bine. Pentru utilizarea de zi cu zi, nu aveți nevoie de ea; însă, pentru o înțelegere mai profundă, îți va fi necesară.
Minciuna nr. 4 - Trebuie să compilezi din surse
Dacă ai descărcat vreodată un program multi-platformă și ai aruncat o privire pe secțiunea Linux, ai observat, probabil, că unele programe pentru Linux vin, de multe ori, în codul sursă, în timp ce în Windows și Mac sunt, de obicei, binare. De aici s-ar putea trage concluzia greșită că Linux cere utilizatorului să-și compileze (construiască) programele din codul sursă, dar acest lucru nu este chiar adevărat.
Cele mai multe distribuții vin cu un așa-numit manager de pachete. În Linux, un pachet este o colecție de fișiere și instrucțiuni care sunt interpretate de managerul de pachete și arată unde și cum aceste fișiere trebuie să fie despachetate. Pe scurt, pachetele pot fi folosite în mod similar cu installer-ele din Windows - cu un click ați instalat pachetul (programul) respectiv.
Dar managerele de pachete au un beneficiu suplimentar: ele se pot uita în diferite depozite (repositories) cu diferite pachete, ceea ce înseamnă că acest manager de pachete vă poate oferi, de cele mai multe ori, o instalare rapidă a programelor disponibile pentru o anumită distribuție de Linux.
Programele mai puțin cunoscute și folosite s-ar putea să nu fie disponibile în aceste depozite și, în aceste cazuri rare, e posibil să fie nevoie să compilăm (construim) programul respectiv pornind de la codurile sursă. Dar atât timp cât folosim programe obișnuite, bine-cunoscute, acest lucru nu poate deveni un impediment pentru tine.
Minciuna nr. 5 - Linux nu poate reda jocuri video
Unul dintre motivele pentru care Windows continuă să acapareze o cotă mare din utilizatorii de computere este acela că e recunoscut ca fiind "sistemul de operare pentru jocuri". Dacă vrei să joci cele mai noi și mai mari jocuri video, șansa ta este un calculator cu Windows, altfel te vei considera lipsit de noroc. Dar oricine spune că pe Linux nu se pot juca jocuri este un mare mincinos.
Mulți oameni nu realizează că sunt câteva jocuri mari care pot fi jucate nativ pe Linux. Nume binecunoscute ca Amnesia, Civilization V, Dota 2, seria Half-Life, World of Goo și multe altele. Nou-apărutele jocuri pentru Linux de GOG sau recent lansatul SteamOS, care este o variantă pentru Linux ce suportă jocurile de pe platforma Steam, arată un viitor interesant pentru jocurile pe Linux.
Există și o altă opțiune - Wine - care este o implementare liberă a Windowsului pe platforma Linux. Vă puteți gândi la ea ca un emulator care vă permite să rulați jocuri Windows pe Linux. Însă nu toate jocurile rulează în acest fel, iar cele care o fac e posibil să aibă anumite scăderi ale performanței. Cu toate acestea, este o opțiune reală, pe care mulți utilizatori Linux o folosesc în mod regulat.
Poți verifica întotdeauna și lista cu cele mai bune jocuri pentru Linux.
Aceste sunt cele mai frecvente 5 minciuni despre Linux, demitizate. Ce alte mituri sau minciuni despre Linux ați mai auzit? Scrie-le într-un comentariu. Este timpul ca toate aceste neadevăruri despre Linux să dispară!
Traducerea și adaptarea după 5 Lies Linux-Haters like to Tell
Petru a zis
Ma simt atat de satisfacut cand vad tot felul de chestii legate de linux ... eu personal am invatat Debian din 2006 (a durat 6 luni intens) acum ubuntu si mint mi se par pt copii de gradinita . Un singur lucru nu suport la distributii linux ... KDE , nu-mi place deloc in rest ubuntu si mint(scotisoara) e pt noii gameri veniti din windows . Am incercat si eu windows 8 dar am fost dezamagit total pana nu apare 9 nu o sa mai rostesc cuvantul microsoft deci pana reusesti sa faci java sa mearga corect i-ti uzi chilotii de 3 ori si mai are multe multe alte porcarii care papa la resurse ... numai cand spun cuvantul metro deja ma gandesc la cd Washington si apoi rm -rf microsoft*de*pe*fata*pamantului (joke)
Un mic sfat : invatati cumva in dual boot sau virtual box cu ubuntu sau mint si pe distributiile din care provin va ajuta enorm apoi o sa va jucati cu terminalul sau instalare din syn
Succes ...
Bobses a zis
🙂 Eu am trecut pe KDE de câteva luni - mi-a luat ceva până m-am obişnuit (după ani şi ani cu Gnome şi Unity), dar a ajuns să-mi placă. 🙂
esalagea a zis
Am un coleg care a incercat urmatoarea experienta: a instalat fedora pe calculatorul parintilor. Din cand in cand le face cate un update, nimic mai mult. Si din momentul ala mi-a zis ca nu mai este nevoie sa deviruseze calculatorul la fiecare vizita la casa parinteasca, nu trebuie sa mai dezinstaleze toate aplicatiile care "s-au instalat singure, nu stiu de unde au aparut, zau", cele 15 randuri de add-in-uri care au aparut in fierfox, sa reinstaleze Windowsul pentru ca a crescut la nshpe giga, s.a.m.d. Parintii fericiti, foate putin au facut diferenta intre KDE si windows. tot ferestre.
Bobses a zis
Foarte tare! 🙂 Am mai auzit povestiri asemanatoare: s-a instalat Linux (de regula Ubuntu cu Mate/Cinnamon sau Kubuntu) pe calculatoarele unor persoane care intrau in contact pentru prima data cu tehnologia - s-au adaptat foarte usor, mirandu-se, apoi, de cei care vorbeau tot timpul de virusi, caci ei nu stiau ce-s aia. :))
Victor Nițu a zis
Un alt mit e că jocurile prin Wine rulează obligatoriu mai greu sau deloc. Trust me, sunt nenumărate situații în care poți obține un framerate mai mare sub Wine decât cu Windows. Și are și sens, atâta vreme cât driverele plăcii video sunt bune și corect instalate. IMHO, aici Intel i-a bătut pe toți la calitatea driverelor 🙂
Daniel Petre a zis
Salut, bun articol dar ai latin-ext la font 🙂
Bobses a zis
Ăsta e fontul temei...
Daniel Petre a zis
da da, evident că e fontul temei dar diacriticele arată ciudat, trebuie să modifici linia cu fontul s-aibe latin-ext ca să rendeze corect, succes !
Bobses a zis
OK, am schimbat cu Ubuntu latin, latin-ext. Cum îţi apar diacriticele acum?
Daniel Petre a zis
tot aiurea, poate ai vreun sistem de cache..
http://i.imgur.com/tIOjQq4.png
Bobses a zis
Acum ar trebui să fie ok.
Matei Corvin - Marian a zis
Când vine vorba de linux și o spun din proprie experiență (mulți mi-au sugerat să le explic structura de directoare, este vorba de dei care vin din lumea Windows) mulți se confruntă cu faptul că nu înțeleg de ce nu pot să "facă orice și oricum", nu înțeleg de ce nu mai dispun de partiția C:, D: etc., nu înțeleg cum trebuie și de ce trebuie să parțiționezi într-un anumit fel hdd-ul, ce este parțiția "home" și directorul "home" etc. Poate dacă cineva cu mai mult har în explicații "băbești" se va apleca asupra acest lucru, poate vor voi să învețe ceva util și spun eu de viitor. Poate...
fxStar a zis
"Linux este considerat ca un Voldemort al calculatoarelor."
A fost considerat dar nu mai e cazul. In ziua de azi aproape orice pustan de liceu care are cat de cat habar de IT stie ce-i ala Linux sau ba mai mult a incercat o instalare ( in special Ubuntu ).
Acum ~ 12 ani minciunile de mai sus erau oarecum adevarate. Numai eu stiu cate batai de cap mi-a dat Xorg-ul pe vremea Slackware 10.0 sau alte distro-uri ce le rulam la vremea respectiva. Trebuia sa studiezi ceva mai mult sa reusesti o instalare de sistem sau un joc.
Nu mai vorbesc de altele care nu erau foarte bine puse la punct la vremea respectiva.
.
Mihaitzu a zis
Stiu ca asa spun multi ca Linux e vechi si demodat,Cei mai multii spun ca nu poti juca jocurii...Si Surpriza,eu nu am crezut ce au spus ei...M-am dus pe drumu meu in Linux si nu am lasat pe nimeni sa-mi taie calea... :3
Bobses a zis
Și nu cred că ți-a părut rău, nu? 🙂
Mihaitzu a zis
Stiu ca "Windoze 7" mergea foarte greu,mai ales "Windoze 8.1" Mergea cu multe bugurii si de aia am trecut la Linux...Nu prea am probleme,dar o problema ca trebuie sa modific /etc/resolv.conf... in rest foarte bine... 😀