Nu înțeleg disprețul cu care cei care utilizează alte distribuții decât Ubuntu îi privesc pe aceștia din urmă. Ei, cei care rulează Gentoo, Sabayon, Arch, SolusOS, etc., se poartă de parcă ar face parte din elita Linuxului, iar ubuntiștii sunt niște paria, niște neica nimeni, care nu merită atenția măriilor lor. Termenii folosiți de "elită" (Bubuntu, ori ubuntish pentru tot ce ține de Ubuntu) reflectă desconsiderarea față de utilizatorii de Ubuntu.
Se consideră avansați, trecuți de "nivelul Ubuntu"; ei nu se coboară la discuții cu ubuntiștii și se uită de sus la ei. Veșnica luptă Linux vs Windows s-a întins în lumea Linux și s-a transformat în Ubuntu vs nonUbuntu (din păcate...). Personal, consider Ubuntu o distribuție ideală pentru toată lumea: atât pentru începători, cât și pentru cei foarte avansați - atât prin maleabilitate/configurabilitate, cât și datorită comunitatății imense de care se bucură.
Toată comunitatea Linux ar trebui să fie unită și să lupte pentru trecerea la open source, atrăgând cât mai mulți noi utilizatori în acest minunat univers. Iar asta nu se va întâmpla când cei din exterior vor vedea râca și disprețul dintre diversele comunități Linux.
Să judecăm un pic la rece și fără patimă: singurele distribuții care se dezvoltă la foc automat și permanent sunt Ubuntu (de la Canonical), openSuse (de la Novel) și Fedora (de la Red Hat). Ca să menții în top ceva îți trebuie bani; de așa ceva dispune atât Canonical, cât și Red Hat ori Novel. Restul, nu sunt decât vorbe și lucru periodic al unor entuziaști/pasionați la câte un distro. Din aceeași cauză, tot ceea ce înseamnă software sub Linux se împachetează întâi .deb și .rpm (pentru Ubuntu și Fedora); ulterior, dacă dorește și are timp vreun entuziast, se introduce acea aplicație în altă distribuție.
Să dau un exemplu: Frostwire se poate instala și actualiza în Ubuntu și Fedora fără absolut nicio problemă, iar în Arch nu există nici măcar în AUR, fiind scos din canalele oficiale pe motiv de "useri insuficienți" (am găsit explicația asta într-un loc destul de obscur al internetului). Așa că tu, utilizatorule de Arch sau altă distribuție, pune mâna și compilează-ți singur sursele (să ne înțelegem, nu e mare lucru un ./configure, make și make install când trebuie s-o fac rar, dar nu-mi convine și nici nu am timp să stau să compilez zilnic pachete - de aceea folosesc un sistem de operare făcut de alții și doresc ca acest sistem de operare să-mi mulțumească necesitățile și dorințele).
Alt exemplu: Nuvola Player poate fi instalat și actualizat fără probleme în Ubuntu și Fedora, dar pentru restul distribuțiilor Linux trebuie compilat (în AUR am găsit o versiune mai veche, nefiind actuzalizat).
Cine are curiozitatea, poate răsfoi AUR și va rămâne surprins de câte cereri de actualizare sunt în comentariile la pachete.
Să presupunem că ți-ai compilat singur câteva pachete - ei bine, utilizatorule de altă distribuție decât Ubuntu/Fedora, trebuie să stai și să urmărești actualizările, căci sistemul nu-ți actualizează și pachetele tale. După care trebuie s-o iei de la capăt cu compilarea noii versiuni... și tot așa mai departe. Iar acest lucru e mâncător de timp și deranjant, mai ales pentru cineva care are un serviciu (altul decât cel în domeniul IT), o familie și, eventual, se mai duce și pe la niște cursuri după amiaza și seara.
Vreau să revin la ideea anterioară: toate distribuțiile Linux, în afară de Ubuntu, Fedora și openSUSE (mă refer doar la distribuțiile libere și open source) sunt întreținute (menținere și actualizare pachete, kerneluri, etc.) doar de comunități mai mici sau mai mari de entuziaști. În orice moment se poate destrăma acea comunitate, iar utilizatorului său nu-i rămâne decât să migreze spre o distribuție întreținută. Se pare că Sabayon, o distribuție mult lăudată care are Gentoo la bază, a murit sau e pe moarte: s-a întrerupt dezvoltarea managerului său de pachete. Nu mai departe decât azi am aflat că Rogentos (Grupul roman de dezvoltare al sistemelor de operare derivate din Gentoo) e în moarte clinică, deoarece s-au iscat niște discuții între membrii grupului (nu bârfesc, spun doar ce am citit în grupurile Facebook); în același timp cu Rogentos moare și Kogaion, sistemul de operare creat de ei pe bază de Gentoo. Ce spuneam mai sus? Dacă nu este o companie care să-i țină strâns în pumn pe dezvoltatorii principali, mai devreme sau mai târziu totul se duce de râpă. Nu vreau să aduc vorba despre Microsoft cu al lor Windows - este cu totul și cu totul altă mâncare de pește (nu comparăm un sistem de operare open source, liber și gratuit cu unul closed source pe care trebuie să dai bani grei).
De vreo jumătate de an rulez Arch Linux (cerințele tot mai mari ale Ubuntu m-au determinat să caut altă distribuție), dar nu mă consider utilizator avansat de Linux, chiar dacă stă pe calculatoarele mele de prin anii 2002 - 2003. Sunt relativ mulțumit de Arch, dar tot la Ubuntu mă gândesc cu plăcere, ca la o veche dragoste, și în niciun caz nu mi-aș permite să-i desconsider pe cei care folosesc Ubuntu sau care fac primii pași în lumea Linux prin intermediul Ubuntu ori al derivatelor sale. Dar în mod sigur, cel târziu la primăvară, când va apărea Ubuntu 16.04 LTS, voi face o instalare pornind de la Ubuntu minimal (imaginea are vreo 40 MB), instalând strict doar pachetele de care am nevoie - cum am făcut și când am instalat Arch Linux.
guletz2002 a zis
Sunt si distributii mai mici, care totusi sunt destul de vechi, daca nu ma insel, slackware este cea mai veche distributie existenta(pana in 8% din piata linux), care merge inca bine mersi. Deci marimea numerica a celor care contribuie la acea distributie nu este un criteriu absolut, ci pasiunea si devotamentul celor din spate(maintaineri, testeri, contributori, etc).
Dupa mine nu exista distributii ideale pt toata lumea, ci fiecare distributie in parte are un anumit target de utilizatori, si prin urmare, unele aspecte sunt facute mai bine(sau mai usor de utilizat), altele mai putin bine(sau mai greu de utilizat).
Bobses a zis
Eu cu Slackware am intrat în lumea Linux, prin 2002 - 2003. 🙂 Dar trebuia să compilez absolut orice progrămel pe care voiam să-l instalez și mă cam săturasem (țin minte că voiam să instalez un kernel nou - lăsam calculatorul deschis când plecam la serviciu și poate era gata când mă întorceam acasă). După vreun an, am descoperit Fedora: altă viață, cu depozite software și programe gata împachetate, numai bune de instalat. Dar apoi a apărut Ubuntu, care m-a acaparat cu totul.
Într-adevăr, nu există DISTRIBUȚIA ideală: fiecare și-o alege pe cea care i se potrivește mai mult. Tocmai în asta constă frumusețea Linuxului, nu? 🙂
ronicut a zis
Deb este patent Debian si pe partea de server clar prefer Debian desi multi lauda Centos,recent colegu a instalata pe server Debian 8 si isi face treaba excelent.Eu folosesc ubuntu pentru suportu la drivere... insa recunosc ca pina sa semene cu windozer am preferat Fedora,si sunt fan PcLinuxOs si Macpup si ar mai fi KaliLinux la teste,si Mageia si cateva distro noi.Insa pe laptopu de lucru am Lindows adica Windows 10 ce are grub foldere etc , si multe altele din Linux....
Bobses a zis
Lindows? 🙂 Mai există?
Iulian a zis
Sincer, prefer de multe ori Ubuntu fata de alte distributii din simplul fapt ca iti face viata mai usoara, cu toate ca nu prea imi place interfata dar se gasesc intotdeauna alte medii desktop care se pot instala.
Spre exemplu am avut intotdeauna probleme cu instalarea VLC-ului in Arch, iar in Ubuntu niciodata si cam ce programe am vrut sa instalez la mai toate distributiile a trebuit sa compilez, sau sa adaug alte depozite. Bine poate ca prefer ubuntu si ca sunt mai familiarizat cu comenzile acestuia, cu toate ca rulez Mint si Arch pentru ca momentan Ubuntu este prea greoi pentru specificatiile sistemelor mele.
Daca Ubuntu este asa slab si utilizatorii lui sunt niste "neica nimeni", de ce este preferat in prezentari, demonstratii etc. in locul altor distributii? de exemplu Kevin Mitnick foloseste Ubuntu la CeBIT Global Conferences 2015 si nu alte distributii (asta pentru acea "elita" care comenteaza).
In viitorul apropiat cred ca o sa avem asa: Windows, ceva sistem de operare de la Apple si cateva distributii linux principale pentru ca atunci cand utilizatorii trec la linux majoritatea cauta o distributie usoara, cu o comunitate cat mai mare si cat mai activa, unde au acces la ultimele versiuni de programe si configurarea sistemului (setari + software) nu le face probleme, iar restul de distributii vor fi date uitarii incet incet din motivele mentionate in acest articol (comunitate mica si nu foarte activa, versiunile programelor vechi, uneori inexzistente si asa mai departe).
Bine asta este parerea mea si stiti vorba aia "gusturile nu se discuta", daca o persoana prefera altceva, are tot dreptul.
P.S. Tine-o tot asa si bafta la urmatoarele articole.
Bobses a zis
Exact, ai dreptate: Ubuntu face viața mai ușoară; în plus, există o comunitate neegalată de cele ale altor distribuții.
Mulțumesc pt. încurajări. 🙂
doggfatha a zis
Ubuntu in secundar, de baza acum openSUSE, pentru ca am vrut si altceva; cind am intrat in universul Linux, Ubuntu a fost primul cuvint acum vreo 4 ani, dar doar de 2 ani ruleaza. Si asta dupa 2-3 luni de " ask google ", unde am avut placuta surpriza sa gasesc tot ce am intrebat-asa ca un criteriu important a fost atins:
#1 baza de documentare pe net.
#2 User fiendly- asta poate spune orice utilizator de PC care migreaza de la Windows, fara a se si pricepe la CLI, script... compilare nu mai vorbesc; am facut multe experiente ( inevitabil si multe reinstall ), dar am invatat multe pt cineva care nu mai vazuse terminal si linie de comanda.
Concluzie: sa nu dispretuim Ubuntu, cei ce vor sa dezbata subiecte avansate, sa treaca in alt registru.
Totusi viata a demonstrat ca unii uita de unde au plecat, ce au fost.
Bobses a zis
Corectă concluzia ta.
sunshine64sm a zis
Ubuntu te iubesc
Te iubesc si te urasc, te iubesc !
Bobses a zis
3 iubiri la 1 ură. 🙂 E de bine. 😉