Câteva din caracteristicile care încântă la maxim utilizatorii noului sistem de operare Windows 10 sunt preluate/inspirate din Linux. Noi, utilizatorii Linux, suntem de ani şi ani obişnuiţi cu ele, aşa că pentru cei care am încercat şi Windows 10 Technical Preview, nu e nimic nou. Doar că arată mai bine sub Linux... 🙂
Desktopuri multiple sau workspace-uri
Una dintre cele mai apreciate caracteristici din Windows 10 este posibilitatea creării desktopurilor virtuale. În lumea Linux, acestea sunt cunoscute din antichitate drept workspaces. Aplicaţii diferite pot fi separate/împărţite între mai multe spaţii de lucru, aceasta permiţând comutarea mai rapidă între ele.
În timp ce Microsoft a introdus această facilitate în Windows-ul lor abia în 2015, lumea Linux se bucură de ele din 1998, odată cu apariţia mediului desktop KDE 1.0. Absolut toate distribuţiile Linux suportă această facilitate a desktopurilor virtuale:
Task view sau window spread
Windows 10 se mândreşte cu o nouă caracteristică numită "task view" (vizualizator de sarcini). Apăsarea acestui buton aduce în faţă toate aplicaţiile care rulează în acel moment:
Această facilitate de răspândire a ferestrelor cu sarcinile active a fost introdusă de câţiva ani de noile medii desktop din Linux: Unity din Ubuntu şi Gnome 3. Nu trebuie decât apăsată tasta super (Windows key) şi va apărea acelaşi lucru:
Alte medii desktop din Linux au posibilitatea apariţiei acestei caracteristici prin apăsarea tastelor ALT+TAB, care permite comutarea între aplicaţiile care rulează.
Căutare simultană pe desktop şi online
Windows 10 va avea o căutare mult îmbunătăţită: introducerea unui termen în caseta de căutare va avea ca rezultat apariţia fie a unui fişier de pe maşina locală, fie a unei aplicaţii instalate ori a uneia din Store, fie a ceva găsit pe internet:
Canonical a introdus în Ubuntu această facilitate în acelaşi timp în care a lansat şi interfaţa Unity, în aprilie 2011. 🙂 A inovat lentilele şi domeniile (nu ştiu dacă e traducerea corectă termenilor din engleză lenses/scopes). Când este căutat ceva în caseta de căutare din Unity Dash, sunt oferite sugestii atât din fişierele sau aplicaţiile locale, din Ubuntu Software Center ori din magazinul Amazon, împreună cu alte informaţii clasificate în aşa-numitele "lentile", care pot include rezultate din reţelele sociale, Youtube sau Wikipedia.
Ferestre fără margini şi iconiţe plate
Este o îmbunătăţire minoră a Windows-ului, dar acest lucru va duce la un aspect mai curat şi plăcut al ferestrelor şi iconiţelor.
Canonical a introdus borderless windows în 2014, în acelaşi timp cu lansarea ultimei versiuni LTS Ubuntu 14.04.
Convergenţa sistemului de operare mobil cu cel desktop
Microsoft a promis o mai bună îmbinare a Windows 10 instalat pe mobil cu acelaşi sistem de operare instalat pe desktop sau laptop.
Chiar dacă este abia la început în privinţa sistemelor mobile, Ubuntu a fost primul care a prevăzut necesitatea acestei alăturări - mobil <--> desktop <--> laptop <--> Smart TV. Este interesant de văzut cum a reuşit această implementare Canonical cu Ubuntu de pe telefoanele Meizu.
Windows 10 are manager de pachete
Microsoft a lansat un manager de pachete propriu. Aceasta înseamnă că va putea fi instalată orice aplicaţie prin linie de comandă în Power Shell. O imagine cu managerul de pachete din Windows 10 (găsită pe internet) poate fi văzută mai jos:
De exemplu, lansarea comenzii Install-Package Firefox va instala browserul Firefox din Package Manager.
Orice utilizator de Linux ştie că absolut toate distribuţiile au un astfel de manager de pachete inclus. A fost în Linux dintotdeauna şi va rămâne pentru totdeauna. Încă o caracteristică Linux copiată de Windows... 🙂
Inspirat de un articol de pe itsfoss.com (o parte din imagini au fost preluate de acolo).
razvan a zis
are si repozitoare? sau de unde instaleaza pachetele?
Bobses a zis
Cică are nişte depozite, că altfel n-ai avea unde să cauţi şi nici de unde să instalezi.
Mai multe nu ştiu, că nu mă interesează problema (doar am adus-o la cunoştinţa altora): eu folosesc Arch Linux.
Mortu a zis
Sunt fan Linux însă şi fan Windows.
Nu pot nicicum să fac Counter Strike Global Offensive să ruleze în Linux aşa cum rulează pe Windows.
Când voi reuşi, nu voi mai fi un fan Windows.
Voi face şi eu upgrade de la al meu Windows 8.1 atunci când mă vor anunţa că mi-a venit rândul.
Bobses a zis
Nu sunt gamer, aşa că nu te pot ajuta cu problema ta... Singurele jocuri pe care le joc sunt Hattrick şi Footstar (online), iar pe calculator, din când în când, vechiul şi bătrânul Pharaoh prin Wine. 🙂
razvan a zis
nu are legatura kernelul. Ideea este ca cele mai multe din chestiile astea sunt FOSS (free and open-source software), deci oricine le poate lua sau "forkui".
razvan a zis
Bash este un fork al power-shell-ului. Bash astazi pe dumnezeu, Power Shell e o gluma 😀
Cristian a zis
În 3 iulie 1886 Carl Benz a inventat primul automobil propulsat de un motor cu ardere internă. Volanul pe care îl știm astăzi a fost inventat abia în 1893 de Alfred Vacheron.
Dar autovehiculul lui Carl Benz cu volanul lui Alfred Vacheron ar fi fost o căruță și astăzi fără cutia de viteze inventată în 1791 de Ivan Kulibin.
Revenind la oile noastre, Linus Torvalds n-ar fi inventat Linux dacă n-ar fi existat Minix, si nici Minix n-ar fi existat fără Unix.
Îmi vin în minte cel puțin 10 caracteristici preluate de Linux de la Windows, dar nu despre asta vreau să vorbesc. Ce vreau eu să spun e că pentru dispozitivele pe care le cunoaștem astăzi, fără sistemele de operare construite împrumutându-și/furându-și idei reciproc, astăzi am fi avut în buzunare și case simple cărămizi.
Marius a zis
Eu am zis ca multe sunt din MAC OS X. Cel putin eu acolo le-am vazut. Dar daca sunt ale linuxului...nu ma deranjeaza.
Toate corporatiile fura idei... dnitr-o parte sau alta.
Bobses a zis
Păi şi Linux a luat câte ceva de la Mac. 🙂
Răzvan a zis
@Marius - Mac OS X este bazat pe Unix (mai exact BSD) dar au înlocuit kernel-ul (denumit de Apple: Darwin). http://www.quora.com/Is-Mac-OS-X-essentially-built-on-top-of-Linux