Despre EduRo Linux, distribuție dedicată educației, am mai scris acum mai bine de 1 an aici. Edu * Ro este o distribuție Linux bazată pe Debian Jessie cu MATE ca mediu desktop, construită special pentru activități didactice. Conține o multitudine de programe cu licențe libere pentru învățământ, începând cu clasele primare și terminând cu învățământul universitar, precum și diverse programe utilitare cu licențe libere.
Acum câteva zile a fost lansată versiunea Beta 2. M-am uitat un pic prin ea și i-am analizat plusurile și minusurile.
Descărcare EduRo
EduRo Linux se poate desărca de pe website-ul dedicat: eduro.gnulinux.ro/descarcare. Sunt disponibile 2 arhitecturi: pe 32 și pe 64 de biți. Imaginea .iso rezultată poate fi arsă pe un device USB sau testată într-o mașină virtuală. Am ales a doua variantă: instalarea EduRo în Virtualbox.
Instalarea în Virtualbox nu ridică probleme.
Primele impresii
După pornirea mașinii virtuale și logarea cu userul și parola alese în timpul procesului de instalare, am fost întâmpinat de următorul ecran:
Primum impact negativ a fost tastatura cu layout-ul spaniol impusă default. Bine, nu durează mult schimbarea ei, dar de ce mi se impune un layout necunoscut, dacă eu instalez o distribuție dedicată românilor? Nici măcar English Keyboard...
Documentație EduRo Linux
Următorul lucru a fost să mă uit după documentația aferentă distribuției. Se presupune că va fi folosită în învățământ, unde majoritatea celor ce o vor utiliza nu sunt familiarizați cu Linuxul. Ei bine, NU EXISTĂ DOCUMENTAȚIE! Nu am găsit nici măcar linkuri către documentația Debian! Zero! Nada! Un mare-mare minus!
Ce face un profesor care a instalat EduRo pentru prima dată și nu găsește pe unde trebuie să umble și unde să apese? Șterge hard diskul și revine la Windows, înjurând Linuxul de mama focului.
Un simulacru de documentație se află pe site-ul distribuției: eduro.gnulinux.ro/documentatie.
Ni se prezintă un clip video cu pașii de instalare, o listă cu aplicațiile instalate și ceva despre serviciile de sistem:
Există un Centru de Control pentru ajustarea setărilor sistemului de operare.
Programe instalate
Distribuția vine cu o listă destul de bogată în aplicații educaționale. Menționăm o parte din ele:
BIOLOGIE
BALLView
Clustal X
Gwyddion
Seaview
CHIMIE
DataWarrior
Avogadro
BKchem
Cain
Chemtool
EasyChem Chemical Structures Editor
GChemPaint Chemical Structures Editor
GDIS Molecule Modeller
Ghemical
GPeriodic
Jmol
Kalzium
Periodic Table
PyMOL Molecular Graphics System
RasMol (classic version)
RasMol (GTK version)
Viewmol
XMakemol
Yasara
FIZICA
Physion
Step
Tracker
Lightspeed
GEOGRAFIE
Celestia
KGeography
KStars
Marble
Planets
Stellarium
JCLIC
MATEMATICA
Cantor
Euler
eXtrema
FreeMat
Galculator
Genius Math Tool
GeoGebra
Geomview
KAlgebra
KBruch
Kig
Mathomatic
Pythree
QtOctave
Relational
Rocs
wxMaxima
PROFESOR
EdiLIM
eXe
STATISTICA
Qtiplot
Scidavis
LABORATOARE VIRTUALE
Virtuallab > microscop virtual
Laborator Virtual PhET
REP_PRO_EDU >Simulator Robotica
GRAFICA
Art of Illusion
Blender
Dia
GGobi
GIMP
DIVERSE
KLettres
KStars
KTouch
KTurtle
KWordQuiz
Little Wizard
Parley
Tux Paint
Toate aceste instrumente mai mult decât utile pot fi găsite accesând meniul Start --> Diverse -->EDU (din punctul meu de vedere, DIVERSE este o alegere nefericită: din moment ce întreaaga distribuție stă sub semnul aplicațiilor educaționale, acestea se găsesc în Diverse? :))
Aplicațiile educaționale pot fi selectate dintr-o fereastră cum e cea de mai jos:
Din păcate, această fereastră nu poate fi redimensionată.
Instalarea aplicațiilor
Nu există un centru de aplicații. Instalarea se face clasic, din pachete .deb sau din depozitele Debian. De asemenea, există instalat Synaptic, unde pot fi căutate și instalate aplicații adiționale.
Fiecare aplicație educațională are câte o descriere în limba română. Din păcate, toate descrierile au greșeli imense de punctuație: spații între cuvânt și semnul de punctuație, etc. Priviți mai jos:
Pentru o distribuție care dorește să intre în lumea academică, astfel de greșeli sunt impardonabile.
Verdictul
Viteza de rulare nu m-a impresionat, dar am ținut cont că instalarea s-a făcut în mediu virtual. Totuși, deși setările mașinii virtuale au fost identice cu cele din mașina CAELinux, EduRO abia se târâie, în comparație cu CAELinux.
Localizarea în română este incompletă.
De această distribuție se ocupă 2 oameni sub îndrumarea unui coordonator: eduro.gnulinux.ro/autori/
Intenția realizării acestei distribuții este lăudabilă. Piața unde ar putea să pătrundă este imensă: grădinițe, școli, facultăți, putând contribui la popularizarea Linuxului. Dar, având în vedere lipsa completă a documentației, poate fi utilizată doare de cei care deja știu cu ce se mănâncă Linux.
Din păcate, dacă proiectul nu va beneficia de o echipă mărită, nu prevăd un viitor luminos acestei distribuții. Ce se va întâmpla dacă unul din cei 2 se plictisește sau își găsește altceva de făcut? Proiectul va muri. Nu va fi nici primul și nici ultimul proiect lansat cu entuziasm și care încearcă să acopere o nișă lăsată descoperită: educația în Linux. Să ne amintim doar de CAELinux, distribuția Linux pentru ingineri: deși ultima versiune a fost lansată în 2014, majoritatea depozitelor software nu mai sunt găsite... Iar CAELinux s-a lansat în 2005 și avea/are o comunitate destul de numeroasă pentru suport: forumul lor are activitate permanentă.
doggfatha a zis
Inteleg ca sintem romani si ne aprindem ca focul de paie, dar dar pentru un colectiv mic ce lucreaza la un proiect, greselile sint inerente; Asa ca, cei ce credeti ca aveti competente legate de proiect, dupa ce ati criticat, ati putea da o mana de ajutor, Acum, eu pot sa va ajut doar indemnindu-va sa va iertati si sa va impacati.
Sorin a zis
De curiozitate am instalat si eu Edu * Ro Beta 2 pe 64 biti, pe o masina virtuala in VirtualBox. Primul lucru ce mi-a placut a fost aspectul oarecum ca si al windowz-ului. Si cam atit. Backgroundul este jalnic, este slab, nu comentez, mie nu-mi place. Apoi am incercat sa schimb rezolutia, in afara de 1.024x768 mai pot alege 800x600 sau 640x480. Ciudat. De Help nici nu mai vorbesc, nu exista asa ceva. Am instalat citeva programe folosind iconul EDU de pe desktop dar nu o creat nici un icon pe desktop, si nici la meniul Start (Tricolor!!) si folderul Education nu am gasit nimic. Ciudat. Pentru o distributie care se doreste a fi educativa, ar fi trebui sa aibe o functionalitate corespunzatoare. Eu am mai instalat si alte distributii de Linux, toate folosind VirtualBox si mergeau relativ bine, adica ma rog, in limba engleza fiind am putut sa instalez ceva softuri si sa ma joc. Dar in aceasta distributie Edu * Ro Beta 2 ceva nu prea merge. Ma gindesc ca ar fi trebuit tradusa complet in limba romana (sincer eu nu reusesc sa folosesc sisteme de operare in limba romana, asta e alta poveste). Dar ar fi trebuit sa aiba o interfata mai placuta, cu mai multe softuri gata instalate si sa fie din prima direct de utilizat. Ca si incepator ca sa zic asa, n-am nici cea mai mica idee ce ar trebui sa fac. Si e o ditributie ca se doreste a fi educativa, adica usor de folosit. Sint foarte de acord cu utilizarea Linux-ului in scoli pentru ca in primul rind este gratuit (nu vreau sa deschid nici o discutie pe tema asta), am un mare respect pentru Linux, dar am descoperit ceva ce nu pot sa spun ca face onoare Linux-ului: toata lumea lauda Linux-ul dar daca pui o intrebare esti trimis la plimbare sa cauti raspuns printre sutele de alte situatii asemanatoare. Pur si simplu esti zapacit de o droaie de raspunsuri, si de fapt nici un raspuns nu este cel util. Asta inseamna ca trebuie sa cauti zeci de saituri cu explicatii, sa inveti linii de comanda si tot felul de setari. Eu as fi dorit ca cel putin Edu * Ro Beta 2 sa fie prietenos cu utilizatorul, as fi dorit ca primul ecran sa imi capteze atentia si sa reusesc sa deschid citeva softuri si sa vad ca intr-adevar ceva se intimpla. Pauza totala. Nu ma intereseaza deocamdata Helpul (sau Ajutorul) tastei F1, inteleg ca e versiune beta, okey, dar pe un ecran care vine cu doar 5 icoane e cam greu sa atragi atentia cuiva. Sa ma apuc acuma sa studiez cum se instaleaza programele, asta nu fac, pentru ca trebuia deja facuta. Iar un "sfat prietenesc" cum sint 99% din sfaturile Linuxiste, adica cauta pe google ca gasesti sute si mii de softuri, atunci multumesc frumos de intentie, ramin la ferestrele(!) mele cu care ma descurc.
Daca am fost prea rautacios, considerati doar ca sint doar necajit ca nu am putut sa folosesc citeva programe din aceasta distributie. Daca nu m-am exprimat cu cele mai potrivite cuvint, e pentru ca nefolosind Linux nu cunosc termenii corecti. Daca parerea mea este deplasata, atunci sa stiti ca eu nu sint suparat si inteleg perfect, adica Edu * Ro Beta 2 nu este pentru mine. Poate pe viitor, cu imbunatatirea distributiei, sau poate deloc, poate o alta distributie de Linux, sau poate deloc. In paranteza fie spus, spuneam ca am testat mai multe distributii, dar nu as putea sa spun ca una din ele m-a impresionat cit sa renunt la ferestrele mele, deci si alte distrbutii, mai solide si mai tzapene, au problemele lor, de fapt Linuxul in sine e mai greu de digerat, in ciuda eforturilor facute inclusiv de acest blog, dar si alte bloguri. Si cea mai mare problema este chiar lipsa unui fir conducator care sa faca o distributie sa fie usor de inteles si de folosit.
Sint zece mii de distributii de Linux si zece mii de feluri complet diferite de a folosi acest sistem de operare. Pentru un utilizator incepator este peste putinta. Ori daca nu reusiti sa faceti ceva cu distributia asta, va ajunge sa prezinte interes din ce in ce mai mic, pina la disparitie, asa cum sint enorm de multe distributii: apar ca ciupercile dupa ploaie, dar la fel de repede dispar. Pacat, Linux este mai mult decit un sistem de operare, este un concept fundamental superior oricarui sistem de operare comercial, dar fara sare si piper e doar un concept, fara utilitate ramine doar teorie, in ciuda numeroaselor distributii de succes.
E doar parerea mea, si o spun ca nefiind mare cunoscator de Linux, ci mai mult curios si doritor sa folosesc Linux.
Sper din tot sufletul sa imbunatatiti distributia si sa ajunga disponibila pe fiecare calculator din Romania, ar fi un lucru extraordinar. Cred ca am scris destul de multe...
Luta Dumitru a zis
Esti sigur ca nu a instalat nimic in meniu? Si daca eu iti instalez in remote pe masina virtuala oricare din programele prezente in installer si vezi in meniu tot ce a instalat? Ce faci in cazul asta?
Cat despre rezolutie ai toate driverele instalate? Ma cam indoiesc... Deocamdata eu am la dispozitie 4 calculatoare pe care sa testez... nu am toate configuratiile din lume la dispozitie...
In primul beta au fost peste 70 de programe pentru educatie instalate (il poti testa )... Toata lumea a zis ca nu este bine, ca nu au ei ce face cu atitea programe pentru educatie...Avea decat 4Gb acel iso...Normal ca la al doilea beta am facut un installer pentru tot ce inseamna educatie, o fi asa greu sa dai click pe programul pe care il vrei si sa pui parola de root? Exact mura in gura este installerul... Ma indoiesc ca ai vazut acele video in care "mura in gura" este principiul de baza...Acesta este canalul
https://www.youtube.com/channel/UCEaJUh9rQ3o5tkDpHOyub9g
Sunt responsabil de instalarea acelor programe din installerul prezent pe desktop, in rest fiecare testeaza...In installerul acela ai +100 de programe pentru educatie, +30 de utilitare necesare oricarui calculator... Programe pe care neam de neamul educatiei romanesti nu a auzit. Programe pe care le utilizeaza universitati vestice...In majoritate open source... Laboratoare virtuale cu mult peste ce ofera amaraciuna aia de la Siveco pe bani grei... Nici macar nu ai vazut lista de soft ce poate fi instalata cu acel installer... Lista este prezenta pe site...
O intrebare pe care multi o evita... Ce intelegi tu prin testare?
Testare la mine inseamna cu mult mai mult decat schimbat interfata grafica si pornit programe...
Normal ca se poate perfectiona totul... dar cu oameni care azi zic ca testeaza si maine deja au uitat ... mai bine lipsa... Sunt satul de cei care pun betze in roate doar pentru a iesi in evidenta cu ceva...
Si inca ceva... pe site este o descriere in limba romana... acolo zice ca distributia este pentru educatie, nicidecum pentru jocuri, nicidecum pentru alte utilizari...
Help? Pai acele video de pe canal ce sunt? Vrei sa le vad eu in locul tau?
Si pentru ca tot ma enervez... Din toti care cititi acest articol cati din voi cunosc macar cum se instaleaza AEL versiunea pt Linux? Vanduta pe bani grei invatamantului romanesc ... Aveti idee macar cate programe sunt oferite pe bani grei invatamantului romanesc cu acest AEL pe Linux? Daca tot zici ca distro dezvoltat de mine este greu de utilizat, atunci cu AEL Linux ce mai faci?
Sorin a zis
Am folosit termenul "testare" prin care am vrut sa spun ca am utilizat ceva un timp suficient de scurt ca sa-mi pot face o impresie completa. Am spus ca am "testat" pentru ca nu am timpul necesar sa caut toate optiunile posibile, nu am timp sa instalez toate programele, nu am timp sa vad ce optiuni (si evident cit imi este de folositor) fiecare program, nu am timp sa fac setari in sistem, nu am timp sa fac setari nici de rezolutie, nu am timp nici macar sa caut pe internet cum se schimba rezolutia la modul general in orice distributie Linux. Stiu ca se poate, nu e complicat, e ceva linie de comanda, insa repet, nu am timp de experimente de astea.
Spun ca am "testat" distributia pentru ca nu am analizat-o cu atentie, si de aceea am scris doar primele mele impresii. Daca va deranjeaza ce-am scris, atunci promit ca nu o sa mai comentez absolut nimic despre Edu * Ro, pentru ca nu o sa-l mai instalez in vecii vecilor.
Este ceva tipic pentru Linuxisti sa le sara mustarul daca un windowzsit comenteaza ceva legat de interfata sau de functionalitate. E normal sa faca comentarii (unele totusi rautacioase) pentru ca obisnuiti fiind cu un sistem de operare, ar dori sa aibe aproximativ aceeasi functionalitate si in Linux. Dar cele doua sisteme de operare sint fundamental diferite, si in afara de interfata prietenoasa cam aici se temina comparatia.
A, Linux mai are un avantaj, sint unele (chiar nu le mai stiu care) distributii care merg superb pe calculatoare cu configuratii modeste (si foarte modeste), asta este un mare avantaj.
Dupa cum am spus si o sa repet la oricine, eu am un respect imens pentru Linux (si doar citeva programe ma limiteaza la windowz, care programe nu sint portate pe Linux, iar emularea nu este o solutie), am respect pentru Linux nu pentru ca este gratuit, impreuna cu majoritatea programelor, ci mai ales ca vine cu codul sursa al programelor, cu libertatea de a imbunatati semnificativ functionalitatea programelor, practic vine cu ideea de libertate, si asa ceva nu se gaseste nicaieri altundeva. De aceea imi place Linux.
Si sa stiti ca am citit lista de softuri de pe site-ul oficial, am vazut ca sint enorm de multe softuri, si apreciez ca un efort colosal o fost depus pentru a inchega o distributie dedicata educatiei. Eu doar am vrut sa-mi spun umila parere, dar acest fapt vad ca v-o derajnat. Cred ca mai bine ma opresc aici.
Am vrut doar sa gust un pic din Linux, daca "testat" va deranjeaza sa de tare, doar am vrut sa ma joc un pic, si asa cum imi place, sa-mi spun parerea. Mai bine nu spuneam nimic. Si considerati comentariul meu ca si inexistent, parerea mea considerati-o ca nici nu exista. Pe deaspura vi-am mai si consumat timpul ca sa cititi aberatiile mele. Sincer eu va doresc succes, si asta o spun cu toata sinceritatea. Cit priveste distributia, tot sincer va marturisesc: NU am sa folosesc Edu * Ro, niciodata, deci nici nu o sa aveti vreo observatie din partea mea !
Dan a zis
Initiativa este laudabila iar greselile sunt inerente. Am testat si eu distributia si mi se pare ok. Cred ca la interfata grafica ar mai trebui lucrat. O tema noua, un set de iconite etc.
Bobses a zis
Da, mai trebuie lucrat mult la ea. Dar băieții nu acceptă deloc criticile și s-au arătat foarte tare deranjați de părerea mea asupra distribuției lor. Se așteptau numai la laude și pupături, când nu e cazul...
Au început să-mi vâneze greșelile typo de pe site. 🙂
Luta Dumitru a zis
In primul rand lista de programe pe care o afisezi aici este gresita... apartine de fapt primului beta... de fapt si de drept sunt peste 70 de programe pentru educatie folosite de catre distributiile dedicate pentru educatie si inca vreo 30 laboratoare virtuale / aplicatii pentru educatie folosite de marile universitati vestice. Cu alte cuvinte cu mult mai multe programe decat ce este afisat in articol. Daca tu ai gresit la un articol simplu cred ca am si eu voie sa fac cateva greseli la o distributie intreaga... Am dreptul sau nu?
In alta ordine de idei, sunt greseli si mi le asum, dar nu atit de grave ca altele la distributii consacrate la care le faceti reclama zilnic... Ce o fi mai grav: un network manager care dispare brusc odata cu conexiunea la internet cand faci un upgrade la o distributie stabila sau o traducere mai putin buna? Sau poate una care nu booteaza ... Deocamdata Edu * Ro este in beta si are cu mult mai putine greseli decat multe distributii stabile...
-"EduRO abia se târâie, în comparație cu CAELinux."... compari mere cu pere, Mate cu Xfce... un Xfce avea un consum la vremea aia undeva la 80 Mb in timp ce Mate avea undeva la 100-130 Mb, in ziua de azi un Mate consuma cel putin 200 Mb pe 32 de bit, si se duce spre 300-350 lejer pe 64 bit. Compar zilnic consumul de ram pe 4 calculatoare dotate cu ram intre 4 si 8 Gb si 2/5 nuclee . Automat apar diferente la incarcare...Ce setari erau necesare pentru o masina virtuala cu CAE Linux pe vremea aia si ce setari trebuie sa faci azi pentru o masina virtuala indiferent de distributie din 2016? Cat ram trebuie sa aloci? De ce nu compari cu un Ubuntu din ziua de azi daca tot faci comparatii de genul acesta? Incearca sa pui un Ubuntu ultima versiune in aceeasi masina virtuala si sigur o sa arunci calculatorul pe geam...Chiar eu am facut aceasta comparatie cu Ubuntu pe o masina virtuala similara...
Documentatia la foarte multe distributii stabile este incompleta, iar tu vrei documentatie la o distributie aflata in beta... Si totusi se pare ca nici macar nu ai gasit canalul video desi ai fost informat pe tema asta (chat facebook) ... sunt destule video acolo unde se arata foarte clar cum se face o instalare simpla sau dual boot cu windows, instalarea cu un singur click a diverselor programe pentru educatie... Se pare ca trebuie facultate pentru click... Daca faci pdf cu poze si descriere nu este bine, daca faci video pas cu pas iar nu este bine...
Vorbesti de dezvoltatori... de murit nu moare nimeni fii sigur de asta, mai bine mai putini decat multi sa se calce pe degete ca in cazul altora si sa nu faca nimic...
Majoritatea concluziilor tale sunt eronate, nici macar nu ai incercat sa vezi cum se instaleaza un Code ::Blocks, nici alte programe esentiale pentru educatie, ai facut comparatie intre o distributie dezvoltata demult, si cu aceleasi setari ale masinii virtuale voiai sa pornesti o distributie din 2016... interesant!Nici macar un laborator virtual nu ai instalat ca sa vezi ce inseamna si deja ai dat verdictul...Nici macar nu ai spus ce aduce nou fata de alte distributii Linux dedicate educatiei... Cate din aceste distributii Linux pentru educatie au laboratoare virtuale. Le numar pe degete daca vrei...Asa spre informarea ta, toate distributiile Linux pentru educatie la ora actuala inghesuie in acel iso cam tot ce vor, spre deosebire de ele, Edu * Ro lasa elevul / profesorul sa aleaga cu un simplu click ce vrea sa instaleze din lista de programe pentru educatie... Dar este greu sa cauti... Poate ca sunt mai bune distributiile in care se face copy paste la greu...
Bobses a zis
Eu mi-am spus părerea. E datoria ta, ca tată al distribuției, să o contești. Un Beta 2 nu are ce să caute în stadiul ăsta. Punct.
Lista de programe e luată de pe site-ul tău, nu din altă parte.
Și ca să închei: mi-a sărit țandăra când am văzut cât de agramat sunt prezentate aplicațiile. Primul reacție a fost să șterg mașina virtuală, fără să mă mai complic să văd ce poate mai departe EduRo. Dar m-am abținut...
Luta Dumitru a zis
Asta este lista de programe http://eduro.gnulinux.ro/lista-programe-edu-ro/
Pe aia veche erau vreo 70, pe asta noua sunt 132 de programe, cel putin 20 din ele nu au fost vazute pe vreo distributie Linux...
Iar la masina virtuala nu ai dreptate.... compara in aceleasi conditii ultimul Ubuntu cu Edu * Ro, daca tot faci comparatii de genul acesta. Vezi consumul de resurse, vezi ce interfata grafica foloseste fiecare si dupa poti sa pui un verdict.
Lasa, mai bine faceti reclama la copy-paste ca este mai bine...
i
Bobses a zis
Nu știu la ce te referi la "reclame copy-paste", dar nu-mi mai bat cu tine.
Ice Alinutza a zis
Felicitări pentru munca depusă! Atitudinea și tonul folosite pentru a combate niște critici poate îndreptățite lasă însă mult de dorit! Iar exprimarea agramată într-o distribuție cu pretenții "educative" este, după părerea mea, impardonabilă și spune ceva despre nivelul de educație al celui care a scris rândurile respective. Succes în dezvoltare și poate lucrați și la "atitudine", nu de alta dar ceva mai multă modestie nu a omorât pe nimeni!
Bobses a zis
Exact de asta mi-a sărit și mie țandăra: exprimări de mahala într-o distribuție pentru educație!
Nici nu-ți poți închipui ce mi-a văzut căsuța poștală după articolul ăsta... Pe unul a trebuit să-l blochez pe FB, că nu merită să-mi bat capul cu el și nici să mă enervez din cauza lui.
Luta Dumitru a zis
Pentru ca ai facut la comanda tot ce ai scris acolo @bobses.... Stiu si cine este in spate si ce vor respectivii...
Cat despe "testarea" ta eu nu stiu ce poti tu testa cu o masina virtuala pe un hardware cu 2 nuclee si 2Gb de ram... La tine testarea inseamna doar interfata grafica si doar atit... Pentru tine si pt multi altii un distro trebuie sa arate ca un pom de iarna...Nu conteaza ce stie sa faca, important este sa arate frumos ca sa avem cu ce ne lauda...Dar ca orice roman cu un calculator la indemana trebuie sa-ti dai cu parerea in conditiile in care nu ai nicio treaba cu informatica...
Si mie mi-a sarit tandara cand am vazut ca dezinformezi intentionat punand in articolul tau date false...si jignind niste oameni care au muncit la distributia asta....
"Pentru o distribuție care dorește să intre în lumea academică, astfel de greșeli sunt impardonabile. Par scrise de cineva care a luat bacalaureatul cu șpagă." ....astea sunt cuvintele scrise de tine, sterse ulterior... Si mai vrei sa fii respectat atunci cand jignesti pe altii...In conditiile in care tu ai destule greseli de gramatica la articolele tale, atragi atentia altuia ca greseste de o maniera care lasa mult de dorit.
Bobses a zis
Măi băiete, ceva nu-i în regulă cu tine... 🙂 Auzi, am scris articolul la comandă. 🙂 Ești paranoic, zău așa...
Fraza aia am șters-o la rugămintea colegului tău: e clar că nu el a făcut redactarea pentru introducerea în distribuție - tu ai fost acela.
Dar dacă insişti atât de mult, am s-o reintroduc, chiar dacă îl va afecta pe colegul tău.
Încă ceva ce n-am spus în articol: distributia ta e bună doar ca sa fie folosită de tine, nu de mii de calculatoare, așa cum vizează declarația... E un Debian personalizat pentru uz personal și atât. Nu ați luat deloc în calcul gradul de cunoștințe IT al celor vizați s-o folosească.
Ice Alinutza a zis
@ Luță Dumitru: In loc să dai dovadă de "eleganță" nu faci altceva decât să te afunzi mai mult în ridicol! Să o luăm pe rând dar nu în ordinea importanței:
1. "Dar ca orice roman cu un calculator la indemana trebuie sa-ti dai cu parerea in conditiile in care nu ai nicio treaba cu informatica…" - nu am înțeles cui se adresează distribuția ta, profesioniștilor în informatică sau începătorilor? Are scop educativ sau numai pune la dispoziție "o colecție de unelte"?
2. "In conditiile in care tu ai destule greseli de gramatica la articolele tale, atragi atentia altuia ca greseste de o maniera care lasa mult de dorit." - acest blog nu se adresează sistemului educațional cum se vrea distribuția ta! Personal am făcut câteva observați pe acest blog vizavi de folosirea corectă a limbii române iar răspunsul a fost unul "elegant" și fără "răutate"! In plus termenul "destule" mi se pare deplasat și se referă la un volum mai mare de informații scrise decât ai tu în acea distribuție - asta ca să fac cum ai spus tu și să compar "mere cu mere"!
3. Faptul că distribuția a fost testată pe "o mașină virtuală" ar trebui să vă bucure și să vă facă să verificați veridicitatea celor afirmate și nu să te apuci să "demolezi" afirmațiile. Presupun că distribuția nu se adresează "supercomputerelor" de gaming ci utilizatorilor curenți cum sunt și cei din sistemul de învățământ din România!
Si ca o observație personală: ca semn de respect pentru limba română aș folosi în postările mele diacriticile, cu atât mai mult cu cât pretind a proveni dintr-un mediu "academic"!
Ice Alinutza a zis
Corectură ca să nu las loc de interpretări răutăcioase: "...am făcut câteva observați pe acest blog..." - lipsește un "i" de la "observați", corect "observații"! 🙂 Dacă site-ul mi-ar fi permis corectarea ulterioară aș fi făcut acest lucru; nu e cazul unei distribuții cu pretenții "academice" al cărui conținut poate fi verificată de mai multe ori înainte de "lansare"! 🙂
gheorghe a zis
Nu se poate instala Software Center ?
Bobses a zis
Software Center e integrat în Ubuntu. În Synaptic se pot căuta aplicații în depozitele Debian.