Despre Internetul Lucrurilor (Internet of Things) am scris aici. Această lume conectată la Internet are nevoie de unul (sau mai multe) sisteme de operare. Iar al nostru îndrăgit Canonical s-a gândit și la asta.
Snappy Ubuntu Core este sistemul Ubuntu pentru Internetul Lucrurilor, fiind proiectat să ruleze pe tot felul de dispozitive încorporate, conectându-le cu diverse mașini autonome. Ubuntu Snappy Core oferă securitate profesionistă, actualizări sigure și, desigur, ne aduce Ubuntu chiar în buricul degetelor. 🙂
De asemenea, pentru a înlătura problemele de compatibilitate, Ubuntu Snappy Core va folosi pachete .snap ca înlocuitor pentru clasicele .deb (pentru cine n-a aflat până acum, pachetele .snap vor veni pe Ubuntu Desktop începând cu versiunea 16.04, adică din aprilie anul viitor - mult a fost, puțin mai este).
Spre deosebire de .deb, pachetele .snap vor furniza toate bibliotecile necesare local și vor permite utilizatorilor să instaleze software separat, izolat, într-un mod care nu va afecta întregul sistem - intreresant, nu?
În acest moment, Ubuntu Snappy Core se află la versiunea 15.04, dar dezvoltatorii vor adopta Ubuntu 15.10 în curând. În prezent, poate fi instalat pe dispozitive care au la bază procesoare ARM pe 32 sau 64 de biți, dar și pe platforme x86.
Puteți începe de aici testarea Ubuntu Snappy Core!
Avem Ubuntu pe sistemele desktop, pe telefoane și, în curând, pe restul dispozitivelor conectate la Internet. De ce am folosi un alt sistem de operare, oricare ar fi el?
sunshine64sm a zis
Înseamnă că pot instala Ubuntu şi în frigiderul meu inteligent ? Şi în maşina de spălat rufe pseudo-intelighentă ? Îmi mai rămîne să comand doar un "tron imperial" în baie, să-l bag la internet şi atunci tot ce-mi mai trabuie este doar puţintică intelighenţă dacă aş găsi că să mi-o mai pot un pic îmbunătăţi pe cea care nu o am...
Bobses a zis
:)) Da, va putea fi instalat aproape pe orice - asta este Internetul Lucrurilor.
Albert Manuel a zis
Nustiu de ce nu pot suporta Ubuntu...sub nici o forma. Ma incanta insa OpenSuse sau Fedora dar nu Gnome.. Interesant acest Snopy insa.
Bobses a zis
Pă și cine te pune să nu rulezi Ubuntu cu KDE, de exemplu? 🙂 Sau cu Mate, că e o implemetare extraordinară?
Eu rulez Arch de peste jumătate de an, dar vreau să revin la Ubuntu.
Albert Manuel a zis
O sa razi de mine....insa :
Acum vreun an cand am vrut sa incerc Arch....eram si la inceputuri de linux, dupa ce l-am pus nu aveam GUI si nu stiam cum sa intru in el pentru ca acel clasic startx nu functiona....
N-am mai incercat de atunci insa sunt tentat...
Bobses a zis
De ce să râd de tine? Aș fi un mare nesimțit dacă aș face asta: toți am fost la început și avem voie să nu știm unele lucruri.
Uite o modalitate de a instala Arch în mod grafic (tutorialul e făcut cu EVO/Lution, care s-a transformat, acum câteva luni, în Architect Linux - pașii sunt, în principiu, aceiași): http://www.bobses.eu/2015/05/30/cum-se-instaleaza-arch-linux-in-mod-grafic-cu-evolution/
Doru Stoica a zis
Asta inseamna ca programele vor ocupa mai mult spatiu pe disk, nu?
Bobses a zis
Nu știu exact, dar așa cred și eu. Oricum, ce mai contează câțiva gigabytes în plus în zilele noastre? 🙂