Windows 10 a apărut de 2 săptămâni; o lume întreagă vorbeşte despre ceea ce pare, la prima vedere, cel mai bun sistem de operare al Microsoft de până acum.
Ceea ce îngrijorează este faptul că Windows 10 colectează o cantitate uriaşă de date despre utilizatori şi calculatoarele folosite; din păcate, o parte din mass media pare să creadă că asta e ok şi reprezintă doar o evoluţie a acestui sistem de operare.
Acesta poate să însemne, pentru unii, chiar singurul motiv să migreze la Linux.
Iarăşi din păcate, mulţi tratează aceaste uriaşe colectări de date cu îngăduinţă, spunând că nu e nicio problemă, căci şi Google sau Facebook fac acelaşi lucru. E ca şi cum ai spune că, dacă unul se aruncă cu capul în fântână, e bine s-o facă şi alţii.
Nu sunt un fan Windows (aş putea spune că nici măcar utilizator al său nu mai sunt), dar vuieşte internetul că în Windows 10 sunt extrem de multe lucruri care trimit informaţii confidenţiale către Microsoft, încât este aproape imposibil, pentru un utilizator obişnuit, să le oprească pe toate în timp scurt. Microsoft colectează tone de date atât despre computer, cât şi despre utilizator. Localizare, preferinţe, date şi persoane de contact, sunt colectate în mod implicit şi trimise către creatorul acestui sistem de operare mult-lăudat. Chiar cu toate aceste setări oprite, este greu de determinat ce se mai trimite şi ce nu.
Iar Microsoft recunoaşte că face aceste colectări. Iar atât timp cât utilizatorii acceptă asta (folosind şi dând bani grei pentru acest sistem de operare), totul pare a fi în regulă.
Cortana
Textul de mai jos este doar un citat de pe site-ul Microsoft (pentru a afla mai multe vizitaţi Cortana, căutarea şi confidenţialitatea - Întrebări Frecvente):
Dacă activați Cortana, pentru ca asistenta să lucreze pentru dumneavoastră, Microsoft colectează și folosește locația, contactele, datele introduse prin voce, informații din mesajele e-mail și text, istoricul browserului, istoricul căutărilor, detalii din calendar și alte informații.
Se poate ceva mai clar decât atât?
Linux
NU! Nu este în regulă ca Microsoft să colecteze atâtea informaţii despre utilizatorii săi! Linux nu o face şi funcţionează foarte bine fără a şti date personale despre utilizatori.
Deşi lumea pare a fi mulţumită cu faptul că Microsoft află totul despre ei, se pare că aceleaşi persoane îşi ies din minţi când Ubuntu trimite câteva date despre interogări către Amazon (da, doar interogări, nu date personale).
Alternativa Linux
Toată lumea este de acord că Linux a pierdut o mare şansă de a se impune atunci când Microsoft a dat chix cu Windows 8. Dar Linux nu a avut o şansă mai bună ca acum niciodată. Linux oferă protecţie vieţii private a utilizatorilor, nu colectează şi nu va colecta nicoidată date despre aceştia. Linux nu are nevoie de date de la tine pentru a funcţiona mai bine. Linux deja face foarte bine ceea ce este proiectat să facă.
Toţi cei care se pricep pot să arunce un ochi în codul din spatele Linux şi a programelor care rulează pe el pentru a se convinge de adevăr: Linux NU colectează date!
Iar dacă la lipsa confidenţialităţii din Windows descrisă mai sus adăugăm şi securitatea sporită ori gratuitatea majorităţii programelor folosite în sistemul de operare alternativ, alegerea corectă nu poate fi decât una: LINUX!
Inspirat de un articol de pe softpedia.com
Lol a zis
Da, ce nasol ca Windows aduna informatii, huo ca s-au luat dupa aia de la facebook, dar de pe facebook am ajuns aici. Nu sunt hater linux, am folosit ubuntu in dual-boot cu windows 7 pana acum vreun an, dar obsedatii Linux au ajuns mai obositori decat aia care inca se mai cearta in razboiul apple vs samsung.
Aveti dreptul de-a deschide gura despre privacy atunci cand nu mai folositi google, yahoo sau facebook, pana atunci nu mai exagerati degeaba deoarece toate datele alea sunt folosite pentru imbunatatirea sistemului si a modului in care acesta te ajuta (Cortana este un fel de asistent personal, normal ca va colecta date despre tine pentru a stii mai bine ce stiri sa-ti furnizeze, sa poata intui mai usor cu ce sa te ajute sau sa fie mai precisa cu sugestiile).
Bobses a zis
Exact ce spuneam în articol: unora li se pare ok ca Microsoft să ştie totul despre ei. 🙂
Lol a zis
Folosesti facebook, google si yahoo? Apropos, si androidul are cam aceleasi probleme ca si windows-ul.
Deci, le folosesti sau nu? Facebook folosesti sigur, vezi ca SRI-ul vrea o lege big brother in romania prin care iti poate intra in calculator cand vrea muschiuletul sau, cu sau fara mandat. Despre asta n-am vazut sa scrii, doar stii sa dezinformezi si sa scoti chestii din context in numele zeului tau linux. Stai calm, linux va depasi windows atunci cand windows phone va depasi android. Pe scurt, te chinui degeaba sa dezinformezi si sa pozezi in apostolul fals al vietii private.
Bobses a zis
Dă-mi o sursă credibilă (nu zvon de-al tău) şi am să scriu şi despre asta.
În articolul ăsta ai link şi către acordul cu utilizatorul final de pe pagina Microsoft: nu trebuie decât să te convingi cu ochii tăi de adevărul celor prezentate.
Lol a zis
Daca este normal ca MS, FB si google sa-ti intre in viata privata e discutabil, dar daca te durea cu adevarat de privacy, pur si simplu nu mai foloseai facebook, google sau orice alt serviciu online al vreunei corporatii americane. Tot ce te intereseaza este sa mai adaugi doi utilizatori celor 10 sau cati sunt de linux, de aia nu mai poti tu de privacy. Ce sa-ti spun, uite unde era ingrijoratul nr 1 al tarii, aluia caruia i se pare normal ca facebook sa stie totul despre el, dar microsoft nu. E bine ca stii sa scoti chestii din context doar pentru a servi concluziile dorite, dar e bine ca nu toata lumea are doi neuroni si sper sa se mai gaseasca si oameni care sa gandeasca si sa-si caute dreptatea vietii private in alta parte, nu in razboiul unor ipocriti.
Bobses a zis
Eşti tare! 🙂
remus a zis
Se mai fac colectări și în linux dar din câte știu eu sunt numai anonime și mai sunt și dezactivate în mod implicit.
Bobses a zis
Păi se fac dacă dai tu, utilizator, în mod explicit, să trimită date anonime ca feedback pentru un anumit program.
Alin a zis
Linux nu o sa vada popularitatea windowsului pe PC pana cand producatorii de componente si periferice nu vor oferi suport drivere si Producatorii de laptopuri le vor pune pe site.
Am un ASUS X200MA, 11.6 inch, intel pentium N3530 , 4GB RAM, SSD Samsung 850Evo. Asus nu are pe pagina de suport drivere pt Linux pt ca "Asus recomanda Windows" si ofera drivere doar pt acesta.
Am bagat Ubuntu 14.04 + updateuri, multe au luat-o plug and play, am reusit sa setez totul, am gasit chiar si un tutorial cum sa activez brightness-ul displayului ca prima oara era disabled, bateria tine 8 ore (5ore in win), dar driverul de SD CARD reader are buguri. Daca bag cardul mi-l vede, dar tot ce copiez de pe card imi copiaza corupt, linii verzi si distorsionate in poze. Am rugat un coleg linuxar sa ma ajute, n-a reusit sa-i dea de cap. ( asta e card readerul http://www.realtek.cz/realtek-download.php?realtek=RTS5286&system=2 ).
Si ultimul lucru care e dificil la Linux : cum naiba instalezi un program? dar un driver? (in afara de ubuntu software center)
Bobses a zis
Driverele vin, de cele mai multe ori, instalate în kernel. Dacă ceva nu-ţi merge bine (cazuri rare), intră pe pagina comunităţii şi în mod sigur ai să găseşti rezolvarea acolo, căci cineva s-a mai lovit de problemă.
Programele se instalează diferit, în funcţie de distribuţie: de exemplu, în Ubuntu cauţi fişierele cu extensia .deb. Click dreapta pe el şi Install.
Mai pot fi instalate din linie de comandă, după ce ai deschis un terminal în directorul unde se află pachetul respectiv: sudo dpkg -i nume_fişier.deb
Tot în Ubuntu - instalezi Synaptic şi cauţi acolo pachete (când foloseam Ubuntu preferam Synaptic în defavoarea Ubuntu Software Center).