ARCH Linux este una dintre cele mai flexibile şi mai puţin consumatoare de resurse distribuţii Linux. Dezvoltată pentru uzul general, această distribuţie unică poate fi configurată pornind de la zero de către un utilizator cel puţin mediu. Fiind şi rolling release, Arch devine aproape de neegalat în lumea distribuţiilor Linux.
De vreo două săptămâni am revenit la Arch Linux; chiar dacă am rămas şi cu Xubuntu instalat, n-am mai intrat în el de când am pus Arch (trebuie s-o fac zilele astea, măcar pentru update-uri).
Managerul prestabilit de pachete în Arch este pacman (relativ similar cu apt-get din Ubuntu - detalii aici).
Ce este AUR?
Unul dintre cele mai importante lucruri din Arch Linux este AUR (Arch User Repository). Este un uriaş depozit software realizat de comunitate, care conţine pachetele PKBUILD, permiţând utilizatorilor să compileze, să construiască şi să instaleze software care nu se află în depozitele oficiale ale distribuţiei.
Foarte multe pachete noi sunt lansate prima dată în AUR, fiind ulterior introduse în depozitele oficiale. Utilizatorii pot să-şi descarce sursele din depozitul AUR de aici, să le compileze şi să le instaleze. Unii (printre care mă număr şi eu) preferă să folosească asistenţi pentru AUR, adică programe utilitare care fac procesul de instalare din AUR mai uşor.
Mai jos voi prezenta câţiva asistenţi AUR care vă vor face viaţa mai uşoară în această minunată distribuţie Arch Linux.
1. Yaourt (Yet Another User Repository Tool)
Yaourt se bazează pe linia de comandă, fiind cel mai folosit asistent pentru AUR. Este recomandat noilor utilizatori ARCH înainte de a începe să folosească alţi asistenţi. Este echivalentul pacman pentru AUR, prezentând câteva avantaje: comenzile şi opţiunile se aseamănă cu cele ale pacman, output colorat, suportând backup şi upgrade al sistemului .
Ca dezavantaj, aş menţiona că cere intervenţia utilizatorului pentru fiecare pachet instalat, ceea ce poate deveni enervant la un anumit moment.
2. Packer
Packer este unul dintre cei mai buni asistenţi pentru Arch Linux, fiind proiectat pentru simplitate, având o interfaţă asemănătoare cu pacman. Se bazează pe linia de comandă, prezentând câteva avantaje: foloseşte aceeaşi sintaxă ca pacman şi poate fi folosit pentru a instala pachete pacman; este rapid comparativ cu alţi asistenţi AUR.
Printre dezavantaje se numără faptul că întreţinerea lui nu este constantă şi că nu suportă funcţionalitatea shell autocomplete.
3. Pacaur
Pacaur este încă un asistent AUR bazat pe linia de comandă, dar care reduce la minim interacţiunea cu utilizatorul. Este folosit de utilizatorii avansaţi ai distribuţiei Arch Linux din cauza complexităţii sale.
Printre avantajele pacaur se numără: sintaxă asemănătoare cu pacman, output colorat, foloseşte opţiuni de căutare avansată (datorită cower) şi minimizează interacţiunea cu utilizatorul.
4. Trizen
Trizen se bazează şi el, ca şi predecesorii, pe linia de comandă, fiind un asistent AUR foarte rapid, care permite utilizatorilor să caute şi să instaleze pachete. Este construit să interacţioneze cu pacman, fiind, în acelaşi timp, şi un editor pentru fişiere text. Trizen contribuie la creşterea securităţii sistemului în timpul instalării pachetelor, fiind scris în Perl, codul său nepermiţând executarea silenţioasă.
5. Aura
Aura este un manager de pachete, destinat să fie un ajutor userilor la instalarea pachetelor din AUR, oferind şi multe alte funcţionalităţi. Suportă multe operaţiuni care pot fi executate şi de pacman, dar oferă şi multe alte sub-opţiuni care pot fi interpretate doar de Aura.
Pro: sintaxă asemănătoare cu pacman, utilizatorii îl pot rula cu privilegii de root şi construi pachete ca un utilizator obişnuit; este scris în Haskell. Contra: dificultăţi atunci când este folosit la actualizarea sistemului.
6. Apacman
Apacman este un container pentru pacman derivat din Packer. Se bazează pe linia de comandă şi oferă utilizatorilor mai multe opţiuni pentru mărirea eficienţei. O problemă ar putea fi reprezentată de faptul că Packer nu este dezvoltat în mod activ.
7. PacmanXG
Pentru cei care preferă modul Grafic, PacmanXG reprezintă o soluţie. Utilizatorii pot instala pachete din AUR urmând câţiva paşi simpli: căutare, selectare, introducerea parolei şi instalarea pachetelor. PacmanXG are o singură limitare: utilizatorii nu potafişa întreaga listă de pachete din AUR.
8. Octopi
Octopi este, probabil, cel mai puternic instrument grafic pentru instalarea pachetelor din AUR. Are o interfaţă simplă formată din 2 panouri: unul cu lista pachetelor disponibile, iar celălalt, format din 6 taburi, oferă diferite informaţii utile despre pachetul selectat.
Pro: consum foarte mic de resurse; rapid; suportat de aproape toate mediile desktop (Cinnamon, KDE 3.x, KDE 4.x, LXDE, MATE, Trinity şi XFCE); integrează pacman (sincronizare bază de date, instalare pachete, actualizare sistem); instalare/reinstalare/actualizare/dezinstalare pachete din AUR şi din depozitele oficiale; vizualizarea conţinutului pachetelor instalate (include deschiderea şi editarea fişierelor); vizualizarea descrierii pachetelor într-un tooltip.
Contra: personal, nu i-am găsit, deocamdată, niciun defect. Poate unii vor considera că nu sunt necesare Octopi Notifier, Octopi Cache Cleaner şi Octopi Repo Editor, încărcând prea mult sistemul. Totuşi, chiar şi la unitatea mea este destul de veche, nu mi se pare că Octopi Notifier, de exemplu, ar crea o încărcare suplimentară. Dimpotrivă, e foarte bine că stă în fundal şi mă anunţă când sunt disponibile actualizări.
Concluzii
Ideea existenţei şi întreţinerii AUR este extraordinară: încă nu am întâlnit niciun pachet care să nu fie disponibil aici. Dar... în cazul în care nu voi găsi ceva în AUR, va exista întotdeauna posibilitatea compilării manuale a surselor. Nici măcar Ubuntu nu are tot în PPA-uri... 🙂
Uitaţi-vă la aceşti asistenţi AUR şi alegeţi-l pe cel/cele care vi se potrivesc mai bine. Personal, folosesc Yaourt şi Octopi - se completează reciproc.
La care din cei 8 asistenţi AUR v-aţi oprit pentru instalarea voastră Arch Linux? De ce?
victor a zis
Domnule Bobses am Antergos ce pot instala din ce ati prezentat mai sus?am pacman ca manager de pachete ..
Bobses a zis
Orice. 🙂 Antergos e, de fapt, Arch Linux.
Mihai a zis
Si eu folosesc tot yaourt pt CLI si octopi pt GUI. cu octopi m-am intalnit in manjaro si mi-a placut ideea. Nu folosesc arch decat de vreo 2 luni ca primary OS, dar am devenit un mare fan. Inainte am folosit (K)ubuntu timp de vreo 2 ani ca primary OS, dar am considerat ca e momentul sa trec la urmatorul nivel 🙂
Bobses a zis
Tot în Manjaro am dat și eu de Octopi anul trecut, în foarte scurta perioadă în care l-am folosit.