Nu există. Putem vorbi de cea mai bună distribuție Linux adaptată nevoilor personale sau de cea mai ușor de învățat distribuție Linux, dar nu de cel mai bun Linux. Ăsta este răspunsul pe care îl dau tuturor celor care mă întreabă "care este cel mai bun Linux".
Linuxul este, în fond, același, indiferent de "haina" pe care o îmbracă. Indiferent că e Ubuntu, Fedora, Linux Mint, Arch Linux, Gentoo, OpenSUSE sau altceva, indiferent că e folosit ca mediu Desktop KDE, Mate, XFCE sau Unity, baza rămâne neschimbată: fondul de comenzi e comun tuturor distribuțiilor, probabil sub 1% fiind specific unei anumite distribuții. Să dau un mic exemplu: comenzile de bază ca mv, ls, cd, tar, etc. sunt comune tuturor distribuțiilor Linux; diferă, de exemplu, modul de actualizare a acestor distribuții: în Debian/Ubuntu se folosește apt-get, în Arch Linux pacman, în distribuțiile .rpm se utilizează yum, rpm sau, mai nou, dnf.
Pentru începători, distribuții recomandate ar fi cele din familia Ubuntu sau chiar Linux Mint (distribuția asta nu m-a atras niciodată), care vin încărcate cu de toate: aproape că nu mai trebuie instalat nimic pentru o utilizare completă - eventual câteva mici ajustări. Ca recomandare generală pentru începători - să se ferească de distribuțiile Linux mici, dezvoltate de 2 sau 3 oameni, al căror suport tinde spre zero. Întotdeauna să se orienteze către distribuțiile cu bază mare de utilizatori, din această cauză putând beneficia de experiența lor împărtășită în cadrul forumurilor sau website-urilor dedicate.
Cei care nu sunt mulțumiți de tona de programe (de multe ori nefolositoare) cu care vin distribuțiile comune, pot trece la un alt nivel și să-și personalizeze de la zero distribuția: În acest sens, recomandate ar fi Arch Linux (probabil este distribuția cu cea mai complexă bibliografie din care se inspiră toți utilizatorii Linux, indiferent de ceea ce au instalat) sau Gentoo (personal, n-am încercat-o și nici n-am de gând s-o fac, din cauza timpului foarte mare de instalare - necesită compilare manuală a absolut tot ceea ce se instalează).
Cel mai bun Linux este, în fond, distribuția care îți place ție, utilizator, cel mai mult; este distribuția care îți merge la suflet pentru simplitate, pentru rapiditate, pentru decorarea ferestrelor sau pentru orice altceva care te atrage. Din punctul meu de vedere, sunt doar 4 mari distribuții Linux importante: Debian/Ubuntu, Slackware, Red Hat și Suse. Atât - restul (Arch, Gentoo...) sunt doar pretendenți care nu au să ajungă la nivelul celor din grupul menționat din diferite motive: lipsă putere financiară, comunitate mică de utilizatori, suport insuficient, aroganța dezvoltatorilor, etc.
O scurtă privire asupra dezvoltării distribuțiilor Linux de la începuturi și până în prezent poate fi aruncată aici.
O scurtă explicație a procentului 2% utilizatori de Desktop Linux (nu iau în calcul serverele, unde incidența Linuxului este uriașă, undeva pe la 70-80%) - faptul că nu există o autoritate care să gestioneze doar 2, 3 sau 4 distribuții, faptul că nu există nimic care să concentreze într-un singur punct de control dezvoltarea și extinderea Linuxului, are ca efect acest procent infim de utilizatori Linux pe sistemele obișnuite.
Să presupunem o comunitate uriașă de utilizatori Ubuntu: o parte s-au supărat și nu le-a convenit nu știu ce mic rahat făcut de Canonical și au dezvoltat Linux Mint; altă parte a dezvoltat Trisquel, alții ElementaryOS și tot așa (lista completă a distribuțiilor bazate pe Ubuntu aici - sunt 59!). Cum unuia nu-i place ceva, hop apare o nouă distribuție - bine, asta este frumusețea software-ului liber, dar sunt convins că este și motivul principal pentru care Linux nu a devenit un competitor serios pentru Windows: dezbinarea care domnește în rândul comunității!
Cei de la Red Hat au reușit să-și impună produsul pe servere și să facă din compania lor care promovează open source una care valorează 2 miliarde de dolari; la fel, cei de la Canonical au reușit și ei să-și impună produsul pe majoritatea sistemelor desktop care folosesc Linux și au lovit puternic și în piața de servere acaparată de Red Hat. Vă dați seama ce-ar fi fost dacă aceste câteva companii importante din domeniu ar fi lucrat împreună? Sunt convins că în foarte scurt timp ar fi atacat supremația Microsoft - care se arată suspect de mult atras de Linux și open source (poate tocmai pentru a se asigura că va rămâne lider în domeniu?).
Eu, după mai bine de 10 ani cu Ubuntu, am trecut, de peste 1 an jumătate, pe Arch Linux - dar sufletul tot la Ubuntu mi-a rămas. Voi ce distribuție folosiți și de ce?
victor a zis
Revin si spun ca desi nimeni nu pare a avea deepin 15.5 eu spun ca e singurul linux care are toate drive-rele instalate si tot ce-ti trebue dupa instal imediat are asa de multe ca nici nu pot sa le folosesc pe toate iar Deepin store,este mai mare si cel de la ubuntu / home/victor/Desktop/DeepinScreenshot_20180111223818.png
Imi pare rau am vrut sa pun un screenshot al desktop -ului meu dar se pare ca nu ma pricep.Oricum este ideal pentru multe persoane ce vin din windows si care nu stiie ce sa aleaga .
stiu cum este am trecut si eu prin ele Zorin ,Xandros ,Slschware,linux mint,fedora,suse,si ultimul ubuntu 16.4 dar inci unul nu mi-a dat confortul si linistea ca an sonor cam internet ca pot sa ascult muzica ca pot vedea filme si ca ma pot juca joculetele pe care le jucam si in windos[nu toate dar deocamdata sant foarte multumit .
victor a zis
Am si eu nevie de o parere..
Am instalat ubuntu14.04 acum dua zile ziceau ca are sustinere pana in 2019...
ei bine nu poate face nici-un update nu gaseste nimic in depozitele canonical... Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-updates/multiverse/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-security/main/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-security/restricted/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-security/universe/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic-security/multiverse/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic/main/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/utopic/restricted/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.
victor@victor-All-Series:~$
Ce imi ramane de facut?Ce sa mai incerc?
Bobses a zis
Ai acces la internet?
Marius a zis
Ce recomandati sa instalez pe un laptop din 2007, Intel Core2, 2GB RAM, 125GB SSD, pentru un nestiutor, toata viata a utilizat Windows. Vreau doar sa-l utilizez penru accesat conturile bancare si plati curente la furnizori.
Bobses a zis
Încearcă Manjaro XFCE.
Marius a zis
Multumesc, aceasta distributie contine tot ce am nevoie ca sa instalez de la 0 ?
Marius a zis
si din punct de vedere al securitatii online, am nevoie de antivirus, scuze ca intreb banalitati.
Bobses a zis
În principiu da, conține tot ce-ți trebuie. Nu ai nevoie de antivirus.
Marius a zis
Multumesc.
Joshi a zis
Servere: Debian
Workstation: Debian sau Ubuntu pentru începători.
Bobses a zis
Ești fan Debian. 🙂
Eu, pentru servere, am trecut la CentOS (fiind fan Ubuntu Server până acum ceva timp). În rest, pentru începători recomand tot Ubuntu, iar pentru avansați Arch (deși nici Debian nu e rău). 🙂
ananis a zis
Ubuntu are tot ce iti trebuie. Am incercat opensuse, dar are mari suferinte la capitolul limba romana (nu cunoaste standardele curente de keyboard – doar le emuleaza, ceea ce este incomod pentru un utilizator care necesita redactare, nu este eficient deloc. Daca vreau media si games am alternative mai bune…
Anterior am lucrat cu fedora. Asta era un motiv bun sa trec pe opensuse, dar… raman la Ubuntu
Laisser Aller a zis
Salut. Asta ar fi prima oara cand ma gandesc sa-mi pun linux. M-ati putea ajuta va rog frumos cu-n sfat in privinta carui sistem de operare sa aleg?
Bobses a zis
Salut.
Pentru un începător recomand o distribuție bazată pe Ubuntu.
Eugenia a zis
Pentru un novice in adevaratul sens - unul care nu pricepe ce se discuta aici mai deloc, si care nu a folosit decat windows, un linuxmint 18-2 mate este bun?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Bobses a zis
Da, este bun. Chiar dacă eu recomand distribuțiile din familia Ubuntu (Ubuntu Mate este foarte bun), merge și Linux Mint Mate. 🙂
Ice Alinutza a zis
Subscriu la cele spuse de către Bobses cu mențiunea că fiecare distribuție are posibilitatea de a rula diferite "desktop environment-uri" iar cel bun e funcție de preferințele tale și partea de hardware pe care o ai pentru că unele "desktop environment" consumă mai multe resurse decât altele! Rulează un timp "live cd sau usb" distribuția aleasă cu "desktop environment-ul" care-ți place și vezi cum se comportă sistemul și cum te împaci cu "desktop environment-ul" respectiv!
Ice Alinutza a zis
"Cel mai bun Linux" există și este sistemul de operare LINUX! Orice distribuție ați alege și care corespunde nevoilor voastre de zi cu zi este mai bună ca una "plătită" cum este Windows!!! 😀 "Case closed"! 😀
Bobses a zis
Bine spus! 🙂
Emanoil Pc a zis
Cel mai bun Windows este LINUX indiferent de distributie.
Bobses a zis
De acord!
gavriluta radu a zis
SI CUM TE MAI JOCIII!!!!!!!!!!!!!!!
victor a zis
Depinde de ce jocuri joci...caci pe steam gasesti tot ce era la mare moda pe windows
Mai greu e daca nu esti fan lupte spatiale si alte razboaie
in Linux e destul de greu sa nu fii barbat...Eu am Deepin 15.5 -linux-gnu si pe langa play on linux si wine are si Cross over.toate sant sa te ajute sa te joci sa zicem .
eu am reusit sa instalex Stone of Rome-este gratis in mycityplay
Si mai aveam eu in windows un majong care se numeste Majong 2006 .
Ele merg au iconite pe desktop dar uneori cand ies din stone of rome apare o eroare si imi cam blocheaza pc -ul dar il resetez si gata
Mai as vrea si alte jocuri dar ...poate incerci Kpatience sau Pysolfanclub edition parca sant doua jocuri de carti dragute..
Incearca incercarea moarte nu are.
gheorghe a zis
De mai bine de doi ani pe un PC slăbuţ (dual core 2ghz,memorie 2gb) rulez Ubuntu Mate 14.04 care se mişcă impecabil,cu un consum redus de resurse.Linux forever !
Bobses a zis
Ubuntu Mate e bun: l-am avut câteva luni chiar în perioada în care a fost acceptat în familia *buntu. De fapt, acum tot Mate am pe Arch, dar mă bate gândul să schimb pe XFCE.
Oare XFCE n-ar consuma mai puține resurse pe PC-ul tău?
Eddie a zis
Xfce consuma cel mai putin. Mai ales pe Arch. Stiu ca vorbeati de Ubuntu dar Arch cu Xfce e o minunatie. Consuma 260 mb rami in idle.
Bobses a zis
Am Mate pe Arch de ceva vreme, dar ma gândesc serios să revin la XFCE - dar n-am avut absolut deloc timp în ultimele 2 luni. Sper să reușesc s-o fac în perioada următoare.
Eduard Valentin a zis
Am schimbat Arch-ul de pe laptop. Am pus Cinnamon de plictiseala. Tot Eddie sunt. M-am logat acum. Poate asa nu mai trebuie sa scrollez dupa comentariu ca sa dau reply. De cate ori dadeam reply din mail-ul primit, ma trimitea la finalul comentariilor 🙂
Bobses a zis
Acum a trebuit să-ți aprob comentariul, fiind primul de pe contul ăsta. ?
Cinnamon e fain, l-am avut anul trecut pe Arch.
Cosmin a zis
Mie inima mi-a rămas la Arch (deși am trecut prin Ubuntu, Slack înainte). E adevărat, folosesc Manjaro cu openbox din comoditate, diferențele sunt minore între un Manjaro personalizat și un Arch personalizat (de parcă ArchLinux poate fi altfel!)
Despre „cel mai bun” ai dreptate. Asta e o chestie din windows probabil. Am un eee-pc din prima generație și cel mai bun e un debian-based (nu-i știu numele) cu un kernel compilat special, doar cu driverele pentru eee. Nu e updatabil, evident, nu repar ceva ce merge foarte bine
Bobses a zis
Chiar dacă folosesc Arch de ceva timp, inima îmi este la Ubuntu. 🙂 E greu să uit toate momentele (bune și rele) petrecute împreună. 🙂
Cipy a zis
M-am reapucat de Linux in 2014, de atunci am folosit Ubuntu si alte distributii bazate pe Ubuntu cum ar fi Zorin, sau Linux Mint, in primavara am descoperit Manjaro Linux xfce de care am fost multumit, dar tot nu pot spune ca este distibutia perfecta, de ieri am inceput sa testez Solus OS, se misca bine, dar sta prost la magazinul de aplicatii, iar la instalare nu am avut posibilitatea de a partitiona harddisk-ul asa cum am vrut eu. Pana in prezent nu am descoperit "Linuxul" perfect, dar un lucru este sigur, laptopul meu nu va pupa niciodata Windows, nici macar pentru test.
Bobses a zis
Bravo! Până la urmă ai să găsești o distribuție care o să-ți placă. Important e să nu renunți. 🙂
Cipy a zis
Am revenit la Manjaro 🙂
Bobses a zis
E bazat pe Arch, adică e bun, e rapid și are și suport mai mult decât suficient pe forumul lor.
Gheorghe Boghitoiu a zis
Eu am început cu Xandros (e cel care m-a adus în lumea linux, prin anii 2000), knopix, am trecut pe la zorin, pinguy, mint dar am rămas pe ubuntu cu gnome classic, nu mă împac cu unuty, încă, după 8 ani de ubuntu.
Bobses a zis
La ce te referi când spui "Gnome clasic"? La un fork a Gnome 2? Ăsta ar fi Mate.
Unity e chiar mișto și are niște features interesante. 🙂 Păcat că cere mult prea multe resurse... Dar fiecare are gusturile lui. 😉
Gheorghe Boghitoiu a zis
Da e vorba de Gnome 2, la unity am renunțat din varii motive, și asta nu înseamnă că nu îl agreez.
Ice Alinutza a zis
Cel mai bun linux pentru mine este Linux Mint 17.3 'Rosa" MATE 64-bit în limba engleză! 😀 Nu am făcut încă pasul către versiunea 18 pentru că aștept "să se liniștească apele"! 🙂 Văd că tot spui că nu-ți place Linux Mint "dar de ce" nu am văzut? 🙂 Personal rulez Linux Mint versiunea MATE de ani buni de zile, 4 sau chiar 5 și sunt foarte mulțumit de el! 🙂
Pentru mine "cel mai bun linux" este cel pe care știu să-l folosesc cel mai bine, la întreaga capacitate, corespunde nevoilor mele și-mi oferă suport extins, atât în limba română cât și în limba engleză pentru el și aplicațiile pe care le poate rula! 🙂
Lipsa suportului în limba utilizatorului (atât pentru SO cât și pentru aplicațiile pe care acesta le poate rula) și faptul că jocuri importante nu pot fi portate sub linux cred că sunt principalele impedimente care fac din linux să aibe o cotă redusă de piață.
In plus publicitatea e redusă și foarte mulți trăiesc încă cu impresia că linuxul este un sistem de operare pentru hackeri sau care necesită cunoștințe avansate de programare! 🙂
Faptul că există foarte multe distribuții mi se pare benefic iar timpul le va elimina pe cele fără popularitate (chiar dacă acestea sunt poate foarte bune)!
Bobses a zis
Am încercat Mint acum vreo 3-4 ani și după maxim 30 de minute l-am dat jos. 🙂 Nu se mișca bine pe sistemul meu, nu m-a atras dpdv al aspectului... Am rămas cu părere proastă după tentativa de utilizare Mint. 🙂
Ice Alinutza a zis
Mulțumesc! Este bine că ai precizat motivele și rămân la părerea că Linux Mint este un sistem de operare total diferit fața de cel de acum 3 / 4 ani, poate-l retestezi? 🙂 De altfel foarte multe distribuții au avut și suișuri și coborâșuri în acest interval de timp așa că observația ta mi se părea nedreaptă fără argumentare! 🙂 Succes în misiunea de promovare a Linuxului pe care ți-ai asumat-o și pe care, personal, o apreciez!
Bobses a zis
Mulțumesc pentru aprecieri!
Iulian a zis
Eu am inceput cu Fedora. Acum folosesc Arch cu i3wm in dual boot cu Windows 10 pt gaming.
Pt learning am folosit si Gentoo o perioada.
Mentionez ca sunt Linux Sysadmin si am mult timp liber pt experimente :)))
Bobses a zis
Super! Lucrezi cu ceea ce-ți place! 🙂 Foarte mulți ne dorim asta...
Fedora e o distribuție bună și solidă. De Arch nu mai spun.
gentoo-landsidro a zis
Ar fi bine sa dati o sansa si lui openSUSE Tumbleweed. E tot rolling.
Bobses a zis
Nu mă prea încântă distribuțiile bazate pe .rpm - m-am obișnuit prea mult cu .deb. Dacă ar fi să schimb Arch-ul actual, aș merge pe Debian cu un DE light (probabil XFCE).
gentoo-landsidro a zis
Diferenta e doar in modul de impachetare. Si eu am folosit deb inainte destul de mult, apoi pachete arch sau gentoo. Dar nu m-au impiedicat sa incerc rpm, desi nu eram fan rpm. RPM si ptr. mine insemna in trecut instabilitate, dar acum nu vad mari diferente intre deb si rpm.
gentoo-landsidro a zis
Una bucata openSUSE 42.2 KDE si o alta bucata laptop cu Mint 18.
(Asta ca mi-a fost lene sa pun altceva. Mi-ar fi placut Arch, dar deh! lenea recunosc.)
Bobses a zis
Ești primul care rulează openSUSE ca sistem principal. 🙂 Demult, tare demult, l-am încercat și eu, dar tot la Ubuntu am revenit.
N-ar fi rău să-ți faci timp pentru Arch. 😉
gentoo-landsidro a zis
Oricum nu as folosi Arch pe PC, acolo unde e nevoie de stabilitate. Dar pe laptop ar merge cu siguranta.
Oricum de anul viitor as testa Tumbleweed. Nu am nimic de pierdut si e rolling.
Iulian a zis
@gentoo-landsidro:
"Oricum nu as folosi Arch pe PC, acolo unde e nevoie de stabilitate. "
Arch e destul de stabil, il folosesc de 2 ani atat acasa cat si la munca si a indurat multe: update-uri de kernel, dual boot, resize de partitii/lvm, vreo 4 upgrade-uri de gnome, multiple DE-uri instalate etc :))) Daca te referi la kernel, poti folosi oricand lts sau poti "bloca" kernelul la o versiune pe care o consideri stabila. Pachetele le poti downgrada folosing utilitarul "downgrade" din AUR.
De asemenea, ai Arch ABS, poti build-ui cum vrei pachetele, iti poti construi un kernel custom etc. Ai avantajul ca software-ul pe care il compilezi se transforma in pachet instalabil cu extensia tar.xz si ai management cu pacman. Cu configurile PKGBUILD poti automatiza compilarile si poti administra versionarea etc.
Arch wiki cred ca e cea mai buna documentatie a unei distributii de Linux.
Ce e drept, trebuie sa te pasioneze Linux-ul. Guilty :))))
Bobses a zis
Mi-ai luat tasta din mână. ? Și eu voiam să-l întreb ce are Arch pe desktop. 🙂
Iar Arch wiki e bestial: e documentație care poate fi folosită de aproape orice utilizator Linux.
gentoo-landsidro a zis
Stiu cu ce se mananca Arch. L-am mai folosit si inainte. Dar la fel de bine poate rula orice distro majora. Nu am nevoie de build-uri custom deci nu ABS sau pacman. Ma intereseaza sa functioneze ce vreau eu si atat. Iar update-urile sa nu faca probleme. In rest asa poti buldui si in openSUSE cu OBS. Nu prea ma mai pasioneaza din lipsa de timp.
Nu spun ca Arch nu e o distributie buna. Intr-adevar documentatia e excelenta.
Cum spuneam nu am timp sa stau sa configurez fisiere de sistem ca sa ajung la ceva dorit.
gentoo-landsidro a zis
Gata am pus pe Micut, Arch x64 Gnome Wayland. L-am customizat nitel si ruleaza OK,
Bobses a zis
Să-l folosești sănătos! 🙂 Micuțul fiind (bănuiesc) un laptop, nu?
gentoo-landsidro a zis
Mersi.
Da, un laptop Lenovo T400. Pe desktop am lasat openSUSE 42.2 KDE.
Ionut Cimpoeru a zis
Folosesc elementary os care e stabil si cu care ma inteleg de minune. Am mai testat si mint cu cinnamon insa mergea greu...o perioada am avut xubuntu insa interfata are ceva probleme... solus os mi se pare o distributie cu potential insa pentru un incepator ca mine e mai greu...
Bobses a zis
Foarte multă lume văd cu ElementaryOS. ?
Ionut Cimpoeru a zis
Da... ElementaryOS este un sistem de operare care arata bine.. se misca impecabil si nu are bug-uri prea multe...
axcris a zis
Eu folosesc Lubuntu dupa ce Ubuntu a devenit de "nesuportat" pt rashnita mea de laptop. Nefiind un user de anvergura m-am atasat de acest sistem pt ca e simplu, rapid, stabil, usor de folosit. Iar daca nu ai pretentii si cerinte prea mari de la sistemul de operare (cazul meu) e foarte bun. Fata de Windows 10 (cu care coexista pe laptop) e o adevarata relaxare si bucurie folosirea lui.
Bobses a zis
Baftă cu Lubuntu. ? Sunt curios cum merge cu LXQT.
Ciprian a zis
Antergos XFCE mi se pare cel mai ok din gama Arch si cel mai actual, in comparatie cu Manjaro
Bobses a zis
Cel mai bun din familie e chiar Arch, nu? ?
Cristian a zis
De când am trecut complet la linux, cel mai mult am folosit Mint Xfce, Mint Cinnamon, Xubuntu, Calculate Xfce și Sabayon Xfce. Cele mai multe probleme le am avut cu Calculate și Sabayon la conectarea multifuncționalei Canon în rest nu pot spune că am avut probleme mari, toate au fost probleme mici pe care le-am rezolvat ușor.
În prezent folosesc Kogaion Xfce și Windows 10 și sunt mulțumit. Kogaion Xfce merge bine de la versiune 3 și nu am avut probleme de loc. La Windows am revenit pentru un lucru simplu pentru care nu am vrut să risc cu Kogaion și de atunci am rămas și cu Windows-ul 🙂
Bobses a zis
Mă bucur să văd că sunt câțiva care folosesc Kogaion. Repet, nu este o distribuție recomandată începătorilor - nu din cauza complexităţii, ci din cauza suportului.
Cristian a zis
Eu mă consider undeva între începător și nivelul mediu :), până la nivelul avansat mai am mult.
Heinrich Huniady a zis
Manjaro cu xfce. Din comoditate la instalare. În rest îmi place Arch Linux la nebunie pentru flexibilitate
Bobses a zis
Îți dau dreptate: Arch e una din cele mai bune distribuții. 🙂
Şerban Stănescu a zis
Salutări, tuturor!
La mine istoria er mai lungă, aşa că, o scurtez:
Acum folosesc Mint 17.3 XFCE. Am testat KUbuntu 16.04.
Am petrecut foarte mult timp cu: Red Hat (până la ultimul) Mandriva/Mandrake, Ubuntu.
Trebuie să spun că Ubuntu este totuşi alegerea cdeas mai bună, pentru motivele expuse în articol.
Dacă ar fi să mă refer la "ultimul răcnet", cred că ar fi cam aşa:
1. KUbuntu (mai am de rumegat!) (16.x)
2. Mageia (16.x)
3. Manjaro (16.x)
Sunt trei sisteme de operare diferite, datorită foilosofiei din dosul lor.
Am testat şi SuSe, (L 42.0) dar m-a dezamăgit, ca de multe alte ori.
Foarte şlefuit, pedant chiar aş zice, dar cu limitări de-a dreptul penibile.
Evident, e părerea mea pentru "acasă", care ţine cont de mofturile mele (mah, că... d'aia e părerea mea de-acasă!).
Într-o analiză comparativă la nivel de distribuţie însă, l-aş pune între primele 4.
Subiectivismul:
Ştiu că sunt poate exagerat de subiectiv, dar cred că voi reveni la KDE şi Ubuntu. Momentan, e "second choice".
Adică merge pe maşina mea "ordonanţă", "secundul".
Mai ales că văd că problemele din XFCE tot trenează, deşi s-au rezolvat multe.
Acum am mult de lucru şi sunt extrem de aglomerat. O să revin însă când şi când pe blog cu poveşti Linux.
Doar e tovarăşul meu de toată ziua! 🙂 Pe 3 maşini, toate W'doze FREE...
Bobses a zis
Mă bucur să văd că ești de acord cu mine referitor la Ubuntu. 🙂
Presupun că, după ce XFCE 4.14 va face trecerea la GTk+3, va deveni unul din cele mai bune medii desktop.
Şerban Stănescu a zis
Aş minţi dacă aş nega evoluţia XFCE faţă de 2012, de pildă. Chiar şi faţă de 2015. Totuşi, undeva în măruntaiele Mint, sunt încă nişte coliziuni între layerele mediului de lucru: kernel, window manager, effects manager şi în fine, art management (iconuri, imagini, alte media). Aplicaţiile, sunt layerul final într-un mediu de lucru, totuşi...
Ca programator, cele mai mari dureri de cap le-am avut la coliziunile provocate de logica unei clase şi logica programatică. Problema nivelului programatic (instrucţiunile care "fac ceva", calculează adică) şi a GUI, este extrem de dificil de gestionat.
M-a surprins viteza KDE la KUbuntu. Dar, cum se poate vedea, sunt destul de reticent cu laudele. Testez luni de zile şi pe urmă mă pronunţ. Mi se pare că e singura cale cât de cât corectă, dincolo de mofturile personale, care, totuşi, ţin de productivitate şi sunt importante, din cauza asta.
Bobses a zis
Aș vrea să trec la Arch cu KDE, dar nu ma ține sistemul...
gentoo-landsidro a zis
Ce limitari ai intalnit tu la openSUSE?
In afara ca nu ai cum sa iti compilezi propriul sistem si nu exista portage sau ports?
Versiunea testata de tine probabil a fost 42.1 nu 42.
Folosesc openSUSE de mai bine de 1 an si sunt destul de multumit de cum progreseaza?
Suportul la fs-ul BTRFS e cel mai ok in distributia asta. La restul nu am vazut sa existe default si sa ai snapper plus ceva scripturi ce fac automatizari ptr. fs.
Distributia asta are cel mai bun installer alaturi de Debian. Un installer complet.
Daca nu va place YAST nu e obligatoriu sa il folositi, merge sa faceti tot din consola pana la urma tot o distributie linux este.
Singura aversiune fata de openSUSE a fost KDE-ul din opensuse 42.1. Acum cu versiunea 42.2 totul e mult mai stabil.
Distributia nu e perfecta, dar mie imi place ptr. ca ofera mult mai multe decat pare ca ofera.
De mi-as fi putut permite (timpul) as fi ramas la Gentoo. Inca e imbatabil.
Danut a zis
Archlinux.
Gnome3. Probabil ca voi incerca alt DE, momentan sunt multumit.
Poate stii de asta si intreb, de ce forum-ul de pe archlinux.ro e mort?
Bobses a zis
Parcă văzusem undeva o discuție că, fiind așa de puțini utilizatori Arch care să apeleze forumul românesc (majoritatea se duc direct pe cel oficial, în limba engleză), s-a luat hotărârea să rămână pentru consultare, nimeni nemaisimțind nevoia de implicare. E păcat, căci Arch e un proiect frumos. Să sperăm, totuși, că Arch Linux România va învia.
Alex a zis
Cred că ce mă fascinează la lumea linux este diversitatea. Este uimitor și nu mă pot plictisi (spre deosebire de Windows, care oricât de multe ar aduce Microsoft de la o versiune la alta, după un timp mă plictisește). Îmi place Ubuntu datorită comunității mari și probabil datorită încercării lor de a face ceva specific lor (Unity), dar nu cred că este în top. Deși acum folosesc Ubuntu pe PC-ul cu vmware, asta s-a întâmplat din cauza unor probleme cu placa de rețea, favoritul meu rămâne Manjaro cu KDE. Abia aștept să îl instalez pe un laptop când mai am un pic de timp liber. Am încercat Elementary și mi se pare interesant și potrivit pentru laptop-uri, dar cred că mai au de lucru. Nu mă prea omor după Linux Min, deși îmi place meniul de setări mai mult ca la Ubuntu. O să caut distribuțiile menționate mai sus să le încerc. Chiar nu am auzit de ele și sunt curios. Apropo, Gnome 3 m-a surprins, în ultimul timp l-am folosit mai mult ca Unity și chiar ca XFCE.
Bobses a zis
Foarte mulți sătui de Ubuntu și care n-au curajul să treacă direct la Arch adoptă Manjaro. 🙂 Da, Gnome 3 e tare, dar cere destul de multe resurse - și mie îmi place mai mult decât Unity.
Ioan Pirjolea a zis
eu am trecut direct la Kogaion, nu ma pricep la comenzi de linux si am testat la cererea dezvoltatorilor si alte distributii in multiboot cu Kogaion, asa am putut sa fac diferenta, cred ca este cea mai usoara trecere de la windows la linux, fata de Gentoo de care se plang multi, ca dureaza compilarea, aici este foarte usor orice, am pornit aplicatii binare direct de pe desktop fara sa mi se ceara instalare in terminal si pe scurt, este foarte usor de lucrat pe acest sistem de operare, un notebook de 1 gb memorie a putut sa faca majoratul fetei mele sa fie OK, doar cu muzica de pe Youtube mai mult de 12 ore pe wifi, recomand testarea in paralel cu sistemele pe care le aveti, poate imi dati dreptate, vreodata...
Bobses a zis
Personal, nu recomand Kogaion începătorilor. Mai are mult până să ajungă la nivelul unei distribuții cu sute de mii de utilizatori.
gentoo-landsidro a zis
Daca ai un procesor intel i5 sau ceva mai bun atunci merita sa pui Gentoo. Compilarea nu mai ia atat de mult timp.
Bobses a zis
Mai am până la i5...
Eddie a zis
Hehehe, eu abia am trecut la Core 2 duo de la P4 =)))
Bobses a zis
Al meu e Dual-Core E6500 @ 2.933GHz. Dar mult nu cred c-o mai duce (rulează de prin 2010)...
Eddie a zis
E6750 @ 2.66 GHz. Mai duce dar vreau sa trec la un i5 totusi
andrei a zis
folosesc elementary os de aproape jumate de an si sunt mai mult decât mulțumit ( ciudat ca apare unu ca mine cu eos dupa altii cu gentoo debian :)) ) . nu am avut probleme mari cu el si merge aproape la fel de bine cum mergea când l-am instalat 😀
Bobses a zis
ElementaryOS l-am încercat demult, acum vreo 2 ani - mi-a plăcut cum arată, dar nu m-a dat pe spate. Se pare că, din moment ce sunt așa de mulți utilizatori, a avansat binișor.
Stefan Cuculeac (@essteffan) a zis
Am folosit si eu in trecut ElementoryOS, sincer mi-a placut f mult (cred ca acum ~3 ani) insa la vremea respectiva fiind prima versiune erau multisoare probleme.
Acum as vrea sa revin pe linux insa mai am nevoie de photoshop..si desi am vazut ca sunt ceva metode de install inca nu le-am incercat:)
Bobses a zis
Ai încercat GIMP?
Ciprian stoicescu a zis
Am testat si incercat sa folosesc foarte multe distributii de Linux. Cele mai ok au fost Linux Mint ( mate ) si ElementaryOS. Nici Ubuntu cu unity nu a fost rau, dar este prea incarcat. Mai mult de cateva saptamani nu au rezistat instalate. Mereu am revenit la Windows. Am in proportie de 90% toate programele pe care le folosesc si pe Linux. In mare cele nesare pentru programare web, putina grafica si altele. Jocurile nu intra in discutie 🙂 Imi place Linux, nu am probleme cu el, dar nu pot sa il vad ca pe un sistem de utilizare zilnica.
Bobses a zis
Mulți îl utilizăm zilnic fără probleme.
Ubuntu e bun de instalat pornind de la versiunea Minimală, adăugând apoi cele necesare fiecăruia.
Donald Carol a zis
Salut. Eu am avut Ubuntu Unity, Ubuntu Mate, Mint Cinnamon, Manjaro XFCE si acum Manjaro Cinnamon.
Despre Ubuntu & co. nu am parere prea buna din cauza problemelor mari de conectivitate. Prin DSL mi se deconecta dupa 1 minut. Am pus un ruter, ma conectat simplu cu dhcp, mergea dar dupavreo 2-3 ore ma deconecta, din senin - asta la Mint. Dupa ce am pus Manjaro XFCE nu mi s-a intimplat niciodata desi aveau acelasi kernel - 4.4 parca. XFCE da rateuri cam mari cu iconitele din systray adica la un moemnt nu se mai vad desi aplicatiile continua sa ruleze. Asa ca am pus Manjaro Cinnamon de care sunt multumit. Asta pina cind imi fac timp sa pun Arch. Iti trebuie timp pina sa setezi toate - kernel, bootmanager, etc. De aia am si renuntat la ideea de a pune Gentoo pt ca mi-a trebuit o noapte sa-miu compileze kernelul (e drept, in Virtual box cu doar 1G memorie si 1 core)...
Bobses a zis
Cinnamon e ok - l-am avut câteva luni cu Arch (anul trecut).
Ubuntu mi-a rămas la suflet.
Donald Carol a zis
Zi-mi si mie de ce?
Bobses a zis
În primul rând din cauza comunității: mulțumită numărului foarte mare de utilizatori găsești răspuns la toate problemele care ar putea să apară.
În al doilea rând, a fost distribuția cu care am petrecut cel mai mult timp și platforma care mi-a pus bazele Linux.
Malin a zis
Debian FTW!
Bobses a zis
Eu ce-am zis? Face parte din cele 4 mari distribuții Linux.
Eddie a zis
Linux Mint de aproape 2 ani. Nu suport interfata gnome si cand am invatat prima data de linux am dat de Ubuntu cu gnome, evident, pe el. Am ramas marcat negativ si de aia nu suport Ubuntu :))
Arch Linux pe laptop ca sa mai folosesc si altceva 😛
Bobses a zis
Mint nu-mi place deloc.
Probabil te referi la Gnome 3, nu? Nu e rău, chiar e ok cu extensiile care se pot instala.
Arch cu ce DE folosești? Eu am Arch cu Mate, dar vreau să trec pe XFCE.
Eddie a zis
Arch cu xfce si Mint cu Cinnamon
Am tot vrut kde plasma 5 si pe mint si pe arch .. nu e stabil deloc pe niciuna din ele. Ma asteptam macar pe Mint sa fie, fiind direct installer cu kde dar nu e
romeo a zis
Eu pana acum 3 zile am folosit Makululinux iar in prezent folosesc Maui linux si sunt mai multumit de Maui decat de Maculu.
Cei drept mai ingheata din cand in cand Maui dar sper ca la primele update-uri o sa fie mai stabil.
Bobses a zis
E prima dată când aud de distribuțiile astea. Sper să am timp să mă uit pe ele pana la sfârșitul anului, să văd ce și cum...
Confirmi ceea ce-am zis: cel mai bun Linux e cel cu care te înțelegi cel mai bine.