Clementine a fost lansat ca alternativă la Amarok 1.4, un player audio foarte apreciat de utilizatorii Linux în acea vreme. Clementine Linux este un player modern, scris în Qt și are multe caracteristici puternice: gestionarea colecției muzicale, integrarea cu multe servicii (Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box, Last.fm, etc.), informații despre piesa redată și versuri, coperți, și multe, multe altele.
Ultima versiune stabilă este 1.2.3.
Interfața Clementine este curată și foarte bine organizată:
În stânga avem un panou cu mai multe taburi: Search, Library, Files, Playlists, Internet, Devices, Song Info și Artist Info. De exemplu, tabul Library afișează toată colecția muzicală, Files arată un manager de fișiere, Lyrics afișează versurile piesei redate din mai multe surse, iar Artist Info face exact ceea ce-i spune numele: prezintă scurte informații despre artist preluate de pe Wikipedia, inclusiv câteva taguri:
Managerul de fișiere permite adăugarea sau înlocuirea pieselor din playlist. De asemenea, este posibilă adăugarea pieselor în coada de redare în ordinea dorită.
Clementine permite căutarea coperților albumelor din colecția muzicală și afișarea lor în partea din stânga jos a ferestrei (coperta poate fi afișată în 2 mărimi).
Clementine suportă taburi multiple, fiecare conținând un alt playlist. Suportă podcasturi, audio CD-uri și alte device-uri (iPod, iPhone sau memorie USB).
Un plus al acestui player muzical este că oferă peste 100 de animații (Visualizations) - pe ecran complet ori OSD (On-Screen Display).
Clementine suportă și playlist-uri inteligente (smart playlists): colectează date despre fiecare melodie și permite rularea unui amestec dinamic de 50 de piese aleatoare, a celor mai ascultate melodii, a celor mai noi adăugate, și altele. Pot fi personalizate prin crearea unor reguli specifice.
Și, ca să fie oferta completă, cireașa de pe tort este un convertor integrat face posibilă trecerea ușoară între diferitele fomate muzicale: mp3, flac, OGG Vorbis sau wav.
Clementine ne oferă posibilitatea să schimbăm preferințele după plac, fereastra dedicată fiind plină cu multe opțiuni utile:
Pentru mine, Clementine este playerul aproape perfect: consumă puține resurse și este puternic personalizabil, datorită multitudinii posibilităților de configurare. Ce i-ar mai lipsi: integrarea și cu DigiStorage (am încercat să adaug în colecție folderul cu muzică din DigiStorage montat prin FTP, apoi prin webdav, dar fără succes).
Minus: lipsa documentației, utilizatorii trebuind să se joace și să depună un pic de efort pentru a descoperi întreaga gamă de opțiuni care ne sunt oferite.
Instalare Clementine
în Arch Linux
sudo pacman -S clementine
în Ubuntu
sudo add-apt-repository ppa:me-davidsansome/clementine
sudo apt-get update
sudo apt-get install clementine
Mai poate fi instalat și în Windows ori Mac OS X.
[…] este un player audio multiplatformă și am mai vorbit despre cât de multe oferă aici. Pachetul este în depozitele oficiale Ubuntu și poate fi găsit în […]