Rogentos Linux Group (Grupul român de dezvoltare al sistemelor de operare derivate din Gentoo) anunţă lansarea sistemelor de operare Kogaion Linux şi Argent Linux - distribuţii româneşti, independente, de sine stătătoare.
Două evenimente oficiale de lansare au loc la Bucureşti şi la Cluj, săptămâna viitoare: joi, 27 august, la TechHub Bucharest, ora 18:30, şi sâmbătă, 29 august, la Auditorium Maximum Cluj, ora 17:00.
Rogentos Linux Group este primul grup românesc ce a pornit dezvoltarea sistemelor de operare derivate din Gentoo şi pe tehnologiile adiacente şi aferente acestora.
Kogaion reprezintă o variantă Desktop care are ca ţintă principală utilizatorul cotidian de Linux. Aşadar, este potrivit utilizatorilor medii, obişnuiţi, casnici, care au nevoie de un sistem de operare gratuit, stabil bun şi uşor configurabil. Ca orice sistem de operare care are la bază kernelul Linux, şi acesta poate înlocui cu succes Windows.
Argent este sistemul de operare orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică, securitate naţională şi internaţională. Serveşte protecţiei individului, administraţiilor fiscale şi de servicii, informaţii şi de armată - MAI, MApN, alte instituţii din domeniul apărării. Poate fi, aşadar, un derivat fezabil, viabil în tot ceea ce înseamnă protecţia națională, internaţională şi sisteme de securitate.
De unde aceste nume?
Kogaion vine direct din negura istoriei românilor, ca idee de continuitate, în timp ce Argent, derivat din latină, trimite la argint, simbolul de bază al serverelor: impenetrabil, stabil, performant.
Sistemele Linux Kogaion şi Argent sunt puse la dispoziția utilizatorilor gratuit, public, deschis. Licenţele sunt gratuite, publice, deschise.
Cine le dezvoltă?
Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Gentoo sau Grupul Rogentos GNU/Linux (Romanian Gentoo Operating Systems).
O muncă de patru ani. Povestea Kogaion şi Argent, create în România
Ideea datează din 2011, când un linuxist clujean dedicat, Ștefan Cristian Brîndușa, a început să dezvolte distribuțiile de unul singur. În iunie 2012, era gata prima imagine de RogentOS GNU/Linux, derivată și orientată pe sistemele de operate Gentoo și Sabayon. Două luni mai târziu, echipa creștea cu cinci membri, avea propriul site, iar toate facilitățile erau în vigoare ca „sistemul RogentOS”.
Cu echipa mărită, RogentOS a parcurs mai multe versiuni. Prima variantă de sistem s-a numit RogentOS, însă, fiind dependentă de Gentoo și Sabayon, a fost scoasă din uz în 2013. Versiunea 1.4, creată în 2013, era prima variantă cu adevărat stabilă.
La momentul creării RogentOS 1.4, era necesară refacerea infrastructurii și a organizației, așa că programul a fost divizat în două mari sisteme. În noiembrie 2013 începea așadar schițarea celor două mari sisteme de operare independente Kogaion și Argent, sub tutela organizației Rogentos. Nu se mai orientau către Gentoo și Sabayon, aveau propriile resurse și unelte de dezvoltare, care însă nu constituiau interes public sau privat, ci doar al echipei de al dezvolta în continuare, cu resurse proprii. Scopul lor: să ajungă să creeze un program stabil, pregătit pentru a fi autoconfigurat pentru utilizatorul de rând, care să fie capabil să îl folosească fără a primi erori. Un program disponibil pentru publicul larg.
„În privința Kogaion, avem în lucru două ediții în plus pentru educație respectiv pentru universități și școli, dar pentru început, poate fi utilizat activ în administrația publică și locală din fiecare oraș, județ etc. Cât despre Argent, el furnizează aceste servicii de securitate. Noi oferim sistemul gratis, public, deschis, licența este gratuită, deschisă, publică”, explică Ștefan Cristian Brîndușa.
„Singurul lucru pe care lam putea cere în schimb este contribuția prin rapoarte către dezvoltatorii principali și echipă, rapoarte privind erorile de bază, imposibilitatea de a rula anumite programe, de a reconfigura sistemul în caz de ceva rău, și susținerea tehnică, plătită acesta este modelul nostru de business pentru cei ce vor utiliza sistemul în administrația publică. Scopul este eliminarea tuturor virușilor, impenetrabilitatea sistemului din punct de vedere al hackingului, ușurința mai mare de a utiliza programe care țin de administrația publică, respectiv fiscală”, adaugă el, precizând că dezvoltatorii Kogaion Linux și Argent Linux își vor trimite reprezentanții de bază pentru a pregăti funcționarii din administrația publică.
Trainingul este și el gratuit.
Echipa dedicată acestui proiect a crescut constant, ajungând astăzi să cuprindă mai mulți membri și colaboratori: Ionel Busuioc, Ghiunhan Mamut, Cosmin Poeană, Alexe Moldovan, Victor Nițu, Ionuț Indre, Cristian Seceleanu (care oferă suportul tehnic și găzduirea sistemelor, fiind directorul companiei care asigură hostingul sistemului RogentOS) și, desigur, omul de la care a pornit întreaga idee: Ștefan Cristian Brîndușa.
Date de contact:
Site web: Rogentos
Facebook: https://www.facebook.com/RogentosLinux
Evenimente de lansare oficială:
București: Joi, 27 august, ora 18:30, TechHub Bucharest, strada Nicolae Filipescu nr. 39-41 - https://www.facebook.com/events/1487115298268680/. Înregistrarea participării se poate face aici.
Cluj-Napoca: Sâmbătă, 29 august, ora 17:00, Auditorium Maximum, strada Emmanuel de Martonne nr. 1 - https://www.facebook.com/events/779770495427604/. Înregistrarea participării se poate face aici.
Sursa informaţii şi fotografie - comunicat oficial.
Noi, utilizatorii de Linux din România, nu putem decât să ne mândrim cu munca acestor oameni - demonstrează ce înseamnă open source şi ce poate realiza determinarea şi credinţa într-o lume liberă, fără constrângerile impuse de marile companii producătoare de software.
Ar fi frumos ca toţi iubitorii şi utilizatorii Linux şi open source din Cluj şi Bucureşti să fie prezenţi la evenimente. Păcat, totuşi, că Iaşul nu se află pe lista lor... Deşi un mare şi vechi oraş universitar (probabil al doilea ca număr de studenţi după Bucureşti), Iaşul este extrem de sărac în astfel de evenimente.
ghtetau iulian a zis
Vine si la Iași cît de curînd! Facem tot posibilul !
Bobses a zis
Ooo! Așteptăm! 🙂