Utilizatorii Linux se află blocaţi într-o dilemă: deşi libertatea de a folosi software open source este mare şi foarte apreciată, sistemul de operare nu are decât câteva procente din piaţa utilizatorilor obişnuiţi (nu pun la socoteală serverele, care, în proporţie foarte-foarte mare, folosesc Linux), ceea ce face ca anumite programe industriale, folosite la scară mare în Windows (de exemplu Adobe Photoshop) să nu fie portate de către dezvoltator şi pe Linux.
Acest lucru face ca unii utilizatori mai leneşi sau care au mai puţin timp la dispoziţie să înveţe ceva nou, să nu renunţe la Windows în favoarea Linuxului. Totuşi, ce opţiuni există în Linux pentru editare foto?
Photohop în WINE
Cei obişnuiţi cu Photoshop-ul nu trebuie să renunţe deodată la el: poate rula bine chiar în Linux, folosind WINE. WINE (Wine Is Not an Emulator) este ca un fel de cutie cu nisip, care foloseşte o parte din sistemul Linux pentru a rula programe din Windows. Nu toate programele din Windows pot fi rulate cu Wine, dar Photoshop este unul dintre cele care pot fi instalate în Linux (cel puţin unele versiuni).
Din fericire, WINE evoluează constant, aşa că acum suportă foarte multe softuri care în trecut nu puteau fi rulate.
1. GIMP
Dacă există un program care poate fi considerat versiunea open source a Photoshop, acesta este GIMP (GNU Image Manipulation Program). GIMP a început în 1995 (spre deosebire de Photoshop, ale cărui începuturi coboară în 1988), ceea ce-l face cel mai vechi soft open source care încă există şi este dezvoltat constant.
GIMP este deosebit de flexibil şi include o mulţime de caracteristici de bază care pot reproduce aceleaşi efecte ca Photoshop. GIMP a fost construit din start pe principiul extensibilităţii, aşa că acceptă o mulţime de pluginuri produse de terţe părţi care îi adaugă noi funcţionalităţi.
Pe scurt, GIMP este suficient de puternic pentru a fi folosit la nivel profesional. Singurul dezavantaj (pentru unii) este că evită în mod intenţionat interfaţa Photoshop (chiar dacă pe alocuri se aseamănă), aşa că scurtăturile, meniurile şi setările nu corespund cu cele din Photoshop. Totuşi, spun cei care au lucrat intens cu ambele programe, curba de învăţare Photoshop se aseamănă cu cea a GIMP.
2. Inkscape
Inkscape este mai mult un editor de imagini vectoriale, aşa că se apropie mai mult de Illustrator decât de Photoshop. Totuşi, unii folosesc Photoshop şi GIMP pentru editare vectorială de imagini, dar aceştia ar trebui să ştie că Inkscape este o soluţie mai bună.
Printre caracteristicile Inkscape: grupare avansată de obiecte şi managementul acestora, forme de bază vectoriale şi, foarte important, poate accepta multe pluginuri care îi extind funcţionalităţile - la fel ca GIMP.
Din păcate, la fel ca în cazul mai multor programe open source, interfaţa sa lasă de dorit, ceea ce poate stârni unele nemulţumiri printre cârcotaşi. Conform specialiştilor (nu mă număr printre ei, căci eu fac editare foto la nivel de home user, iar GIMP îmi este suficient), poate fi folosit cu succes în mediile semi-profesionale, nefiind, conform acelorlaşi specialişti, la fel de curat şi rafinat ca Illustrator.
3. Pinta
În Windows, cea mai bună alternativă la Photoshop, pentru editări minore, este Paint.NET. Este mai simplu decât Photoshop, dar nici foarte spartan ca MS Paint.
Echivalentul din Linux al Paint.NET este Pinta.
Pinta vine cu toate funcţiile de bază chiar de la instalare, inclusiv posibilitatea adăugării de straturi (layers) nelimitate şi peste 35 de efecte utile ajustărilor rapide ale fotografiilor.
Este soluţia ideală pentru retuşări rapide şi modificări simple ale imaginilor. Pentru editări complexe, se foloseşte GIMP.
4. Krita
În 1998, un tip pe nume Matthias Ettrich a lucrat cu echipa GIMP. La un moment dat, el a provocat o scindare în comunitatea GIMP şi a creat un editor concurent numit Krita.
Principalul obiectiv al Krita este acela de realizare a picturilor digitale. De aceea, unele din elementale interfeţei sale sunt ascunse, făcându-l mai uşor de învăţat pentru începători şi mai uşor de folosit pentru avansaţi.
În ce constă "pictura digitală"? În conceperea artei, benzilor desenate, etc. de către pasionaţi. Acestea sunt uşor de realizat cu uneltele din pachetul de bază din Krita: câteva pensule prestabilite, motor de editare a layerelor, precum şi suport de editare vectorială.
5. MyPaint
Cine caută o aplicaţie de pictură digitală cu o interfaţă minimală, atunci trebuie să se oprească la MyPaint. La fel ca şi Krita, MyPaint se adresează artiştilor, creatorilor de benzi desenate şi celorlalţi care detestă să fie distraşi de bare de instrumente sau ferestre adiţionale ale programului cu care lucrează.
MyPaint este mai simplist decât Krita, aşa că nu trebuie să vă aşteptaţi la cine ştie ce caracteristici. Dar asta nu înseamnă că este lipsit în totalitate de anumite funcţionalităţi. Suportă tablete sensibile la presiune, o dimensiune a pânzei nelimitată şi pensule personalizabile.
Dacă cineva consideră Krita prea complicat, atunci alegerea ideală este MyPaint.
Alte editoare de imagini pentru LINUX
Frumuseţea comunităţii open source este că apar în permanenţă proiecte noi, iar cele vechi sunt dezvoltate şi îmbunătăţite în permanenţă şi într-un ritm relativ rapid.
Enumăr doar câteva din aceste proiecte (unele sunt doar manipulatoare şi vizualizatoare de imagini, cu prea puţine opţiuni de editare): digiKam, Fotoxx, darktable, AfterShot Pro, F-Spot, Photivo, UFRaw, Pixeluvo, RawStudio, GTKRawgallery, LightZone, RawTherapee, Shotwell (ultimul îl folosesc în prezent în Arch Linux - îmi place modul de personalizare a importului fotografiilor din camera foto şi uşurinţa cu care poate fi folosit).
Dacă mai ştiţi şi alte proiecte asemănătoare, vă rog să le aminitiţi în comentarii. 🙂
GO Linux!
Lasă un răspuns