Ieri a apărut versiunea 40 a binecunoscutului şi îndrăgitului browser web Firefox, care a detronat, cu mulţi ani în urmă, îmbătrânitul Internet Explorer al celor de la Microsoft. Azi dimineaţă a apărut şi în depozitele ARCH, aşa că pot vorbi şi după câteva ore de teste, nu numai din alte review-uri. 🙂
În primul rând, se pare că este prima versiune în care Mozilla s-a concentrat mult mai bine pe acest sistemul de operare Linux. Browserul vine cu un scrolling mai bun, performanţe grafice ridicate şi o redare video superioară, datorită caracteristicii off main thread compositing.
Mozilla a fost printre primele companii care au boicotat flash player-ul de la Adobe (foarte multe alte companii s-au raliat acestei acţiuni, aşa că se întrevede, în sfârşit, capătul vieţii lui Adobe Flash Player); Firefox 40 vine cu HTML5 ca player default în Linux - un lucru bun, dar (există şi un dar!), fără a le putea reda la 1080p, ci numai la 720p, celelalte opţiuni fiind indisponibile (aşa spun ei, dar mie pe youtube nu-mi arată decât 360p, neavând posibilitatea să aleg o altă calitate). E posibil să fie ceva temporar, dar e deranjant că nu se poate urmări un clip video la o calitate HD. Vezi mai jos cum se poate activa vizualizarea full HD în Firefox 40!
De exemplu, clipul ăsta mi-l rulează la 1080p în Google Chrome şi la 360p în Firefox, neavând nicio posibilitate de a alege altă rezoluţie:
Pentru activarea conţinutului full HD în Firefox 40:
- se tastează about:config în bara de adrese a browserului
- se caută termenul media.mediasource.enabled şi se dă dublu click pentru a schimba valoarea din false în true
- se caută termenul media.mediasource.webm.enabled şi se schimbă valoarea din false în true
- la revenirea pe pagina youtube, vom putea selecta rezoluţia de 720p sau de 1080p
După această schimbare, dacă navigăm la pagina www.youtube.com/html5, avem următoarele (avertisment că H.264 şi MSE & H.264 sunt nesuportate):
Activare H.264 şi MSE & H.264:
Pentru a activa Media Source Extension şi H.264:
- se tastează about:config în bara de adrese a browserului
- se schimbă următoarele valori:
- media.mediasource.mp4.enabled în true
- media.fragmented-mp4.enabled în true (dacă nu este deja)
- media.fragmented-mp4.exposed în true
- media.fragmented-mp4.ffmpeg.enabled în true
- media.fragmented-mp4.gmp.enabled în true
- media.fragmented-mp4.use-blank-decoder în false (dacă nu este deja)
Revenim la pagina www.youtube.com/html5 şi avem:
O altă noutate: Firefox 40 vine cu accelerarea hardware activată, nemaifiind nevoie de tot felul de setări ascunse pentru a o activa (poate fi dezactivată manual din Settings --> Advanced şi debifarea opţiunii Use hardware acceleration when available.
Managerul de add-on-uri a fost reproiectat, iar funcţia de sugerare siteuri o va face pe baza istoricului navigării. Extensiile care nu sunt semnate de Mozilla vor afişa o avertizare:
O altă noutate este faptul că afişarea imaginilor JPEG va solicita a cantitate de resurse mult mai mică (memorie RAM şi procesor).
Per ansamblu, o versiune cu foarte multe îmbunătăţiri care nu pot decât să-i bucure pe linuxişti, cu marele dezavantaj al redării native a clipurilor doar la 360p dacă nu se procedează ca mai sus. Ah, ca să nu uit: Mozilla a anunţat şi deplina compatibilitate a versiunii Firefox 40 cu noul Windows 10.
Cipri a zis
Crezi ca aceleasi setari sunt corecte si pentru Firefox 41?
Bobses a zis
În principiu da. Nu trebuie decât să încerci. 🙂
Cipri a zis
Nu a mers..:-?
Bobses a zis
Cred că ai greșit tu undeva: diferența de la 40 la 41 nu e foarte mare.
Eu am făcut setările când a apărut versiunea 40 și s-au păstrat și la versiunea 41.
Vezi cum îți apare pagina asta: https://www.youtube.com/html5 - trebuie să ai toate opțiunile valide.
Stefan Keresztes a zis
Eu, timid abia facusem citeva setari in Windows ( trebuia sa trec de faza: cheie, suna si mina )cind am dat de Linux si am intrat ca " nebunul ", habar n-aveam de comenzi in terminal; am inceput cu Ubuntu, care a fost cel mai user friendly (cca 1 1/2 ani) si acum sint pe openSUSE, Am renuntat la Windows, si acum incerc sa invat prin " imitatio ", mult experiment, documentare de la tine, Tarabostes Rex si altii care posteaza. Faci buna treaba, dind si altora din stiinta ta, Multumesc! O:)
Stefan Keresztes a zis
dupa sfaturile date, mai aveam de rezolvat:
media.mediasource.webm.enabled in true ( MSE & WebM VP9 )
Bobses a zis
Corect! Eu l-am schimbat şi pe ăsta, dar am uitat să-l trec în articol. Am modificat. Mersi.