Așa cum anticipam în articolul în care prezentam shell-ul Gopei, George a lansat și partea de cloud. Proiectul Gopei Shel 1.7 introduce noul instrument pentru quick deploy în cloud sub numele de cod Quantum Teleporter. Anunțul oficial este aici.
Așa cum sugerează și numele, conceptul este unul simplu, implementare (quick deploy) prin replicare (transfer) fără versionare la aplicația utilizatorului lucrată local, pe un server Linux, Mac, pe Amazon, un server al firmei, etc., doar având un ssh server instalat și clientul ssh existent pe mașina Linux sau Mac.
Conceptul cloud al Gopei Shell
De exemplu, utilizatorul 1 compilează pe mașina sa Linux (cross compilarea pentru altă mașină dacă e cazul, se face cu un click în LiteIDE) un mic program (de exemplu un server web), îl teleportează pe calculatorul cu Mac al altui utilizator cu o singură comandă, iar după restart Macul userului 2 rulează în continuare serverul pus de user 1 --> userul 2 preia și continuă dezvoltarea. Tare, nu? Cum am mai spus, nu sunt programator, dar realizez că este o aplicație care ar putea face viața mai ușoară multora.
Instrumentul e util când programatorul are de scris aplicații și vrea să le urce în formă identică pe diverse servere cu diverse arhitecturi sau alte pc-uri, mac-uri, să facă teste pe sisteme de operare diferite... Alternativa ar fi însemnat mutarea cu proiectul și cu sculele de dezvoltare acolo unde este nevoie, o nouă compilare pe cealaltă mașină... Această unealtă permite programatorului să stea singur la PC și prin câteva comenzi simple (init, teleport, deploy) să facă totul de la distanță: compilare locală și rulare remote.
Documentația este pe pagina de wiki. Poate fi folosit și în combinație cu alte limbaje și proiecte, nu ține de un limbaj sau altul, deși a fost dezvoltată în contextul programării în GO. Poate fi utilizat și în linia de comandă separat.
Aplicația nu are versionare pentru că e o aplicație de implemetare finală și nu de dezvoltare. Pentru dezvoltare versionată se folosește github.
În prezent, este posibilă utilizarea unu la unu cu mașina remote, dar sunt planuri pentru lucru unu la n servere/mașini remote (quick mass deploy).
Deși este funcțional, proiectul se află încă în faza de dezvoltare. George este deschis la orice sugestii de dezvoltare sau îmbunătățire. Dați cu feedback-ul în el! 🙂
Lasă un răspuns