Ierarhia sistemului de fișiere în Linux (Filesystem Hierarchy Standard - FHS) este un standard care definește structura directoarelor și conținutul acestora în sistemele de operare *nix. Standardul este întreținut de Linux Foundation și se află în prezent la versiunea 3.0, versiune anunțată pe 3 iunie 2015.
Am vorbit într-un articol precedent despre sistemele de fișiere în Linux și despre partiționarea hard disk-urilor. Partițiile pot fi montate aproape oriunde în arborele directoarelor din Linux. Astfel, unele directoare din Linux pot fi puse/montate pe partiții separate, pentru a ușura administrarea sistemului și, de ce nu, chiar o reinstalare a acestuia. De exemplu, dacă avem /home pe pe partiție separată, putem avea și directorul /home/bobses care servește ca punct de montare pentru o altă partiție.
Așadar, care este schema sistemului de fișiere din Linux și care sunt directoarele care în mod obișnuit pot fi plasate pe partiții separate? Tabelul de mai jos prezintă structura directoarelor în Linux conform celui mai nou standard FSH, dar și mărimea obișnuită a unei partiții în cazul în care un director se pretează la a fi plasat pe o partiție separată. Valorile prezentate pot varia în funcție de cum este utilizat sistemul, așa că nu pot fi luate ca valori impuse oficial. Este absolut imposibil să fie făcută o recomandare care să fie luată ca literă de lege.
Repet: unele directoare nu trebuie plasate niciodată pe partiții separate - /etc, /bin, /sbin, /lib, /dev. Aceste directoare conțin fișiere de configurare critice pentru sistem sau fișiere fără de care Linux nu ar putea funcționa. De exemplu, /etc conține fișierul fstab care specifică partițiile și directoarele asociate, iar /bin conține utilizatul mount care permite montarea partițiilor în directoare.
Unele distribuții nu păstrează în totalitate standardul FSH și pot face câteva modificări în în această ierarhie.
Subiectul este mult prea complex pentru a fi tratat în totalitate într-un singur articol, așa că recomand celor interesați să citească mai mult despre ierarhia sistemului de fișiere în Linux documentația de pe pagina oficială FSH aici sau, mai simplu, rularea comenzii man hier într-un terminal.
Catalin Stefu a zis
Interesant sa cunosti structura.Ar trebui sa faci si cateva tutoriale, pentru cei noi care vin pe acest sistem.Ce setari,aplicatii,trucuri sunt necesare.Care sunt codurile de la care trebuie sa pornim, de unde putem invata pas cu pas acest sistem, cum putem executa shell-uri in web browser sau cum facem calculatorul ca un vps (instalare apache,mysql,etc.)
Multumesc mult !
Bobses a zis
Cu plăcere, dar dacă ai să te uiți în articolele mai vechi din categoria Linux ai să găsești ceea ce vrei tu. 🙂 La fel, și în categoria Tutoriale ai să găsești lucruri interesante.
Catalin Stefu a zis
Super ! Nu prea am avut timp, si .-am abonat cam de cateva saptamani, de atunci n-am ratat nimic 😀 . O sa arunc o privire zilele astea.
Bobses a zis
Din păcate, în ultimele săptămâni am scris destul de puțin. Vei găsi în articolele mai vechi despre linia de comandă, despre comenzi, despre metacaractere și expresii regulate, dar și tutoriale despre servere Ubuntu ori CentOS.