Nu cu mult timp în urmă (nici 10 ani), jocurile native pentru Linux erau puține și neatractive pentru gamerii din Windows. Astăzi, toată lumea este de acord că mitul "în Linux nu te poți juca" este mort!
Desigur, gamerii înrăiți vor alege în continuare Windows în defavoarea Linux, dar este deja evident că multe jocuri mari, de calitate, pot fi jucate și în Linux, iar numărul lor continuă să crească.
Partea dificilă, pentru unii, este să găsească și să descarce aceste jocuri care pot fi jucate și în Linux. Din fericire, există câteva servicii care fac acest lucru ușor și convenabil pentru cei interesați.
Depozitele Software
Voi începe, cum este normal, cu depozitele software (repositories) ale tututor distribuțiilor majore. Aici pot fi găsite pentru download nume ca Warsow, Wesnoth sau 0AD (chiar dacă nu sunt cine știe ce gamer, cu ultimul m-am jucat și eu - seamănă destul de mult cu Age of Empires și Civilization).
Steam
Steam este platforma principală folosită de jucători pentru a găsi și descărca jocuri pentru toate sistemele de operare: Linux, Mac și Windows.
E minunat că Valve a îmbrățișat și mediul Linux. De fapt, ei dezvoltă o distribuție Linux dedicată jocurilor - SteamOS.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să instalați Steam pe Linux (se găsește în depozitele Arch și Ubuntu, și probabil și în cele ale celorlalte distribuții mari). După care trebuie să vă creați un cont (dacă nu aveți deja unul), să vă autentificați și să porniți în căutarea jocurilor (fiți siguri că ați selectat filtrul Platformă Linux).
În acest moment sunt aproape 3.000 de jocuri și alte aplicații pentru Linux; dacă vă interesează doar jocurile, ele sunt cca. 1.500 - suficiente pentru oricine.
GOG
Se spune că Steam nu are rival în distribuția de jocuri online. Totuși, se consideră că GOG este cea mai bună alternativă la Steam, deși nu are același număr de jocuri disponibile pentru Linux.
GOG a început să aibă jocuri pentru Linux de pe la mijlocului anului 2014. Totuși, se pare că majoritatea rulează doar prin Wine.
Jocurile oferite de GOG sunt mai ieftine decât cele ale altor platforme digitale asemănătoare. În plus, un alt mare avantaj al GOG, este că vinde jocuri DRM-free (Digital Rights Management free) - libere de orice restricţie când vine vorba de distribuirea sau redarea lor ulterioară.
În prezent, doar puțin peste 300 de jocuri GOG rulează pe Linux, ceea ce reprezintă o mică parte din ceea ce oferă Steam
Itch.io
Itch.io este un nou venit în distribuția jocurilor online, dar a crescut în popularitate în ultimul an. De ce? Pentru că este foarte ușor pentru creatorii d ejocuri să-și publice produsul și să încaseze veniturile cuvenite.
Itch.io este una din cele mai bune platforme tip "repartizare a veniturilor în mod deschis": dezvoltatorii pot alege care este procentul ce va merge la Itch.io - 0%, 10% sau chiar 50%.
Așa că nu este deloc surprinzător că Itch.io conține, în acest moment, peste 18.000 de jocuri (iar numărul crește). Utilizatorii Linux pot alege din peste 3.000 de titluri, toate fiind DRM-free.
Un mare dezavantaj al Itch.io este acela că distribuie, aproape în totalitate, numai jocuri indie (jocuri video independente - subgen al jocurilor video creat în mod independent de către editori).
Desura
La fel ca Itch.io, Desura este cunoscut mai mult ca distribuitor de jocuri indie. Esteîncă folosit ca alternativă la Steam, dar zvonurile despre falimentul său au început să circule pe la mijlocui lui 2015, așa că încă nu se știe care va fi viitorul său.
Oricum, atât timp cât Desura va rămâne pe poziții, va fi și o sursă bună pentru jocuri pe Linux.
Din peste 3.100 jocuri disponibile, peste 700 pot fi jucate în Linux, nu toate fiind indie. Amnesia, Mount & Blade și Postal 2 sunt tituluri cunoscute care pot fi achiziționate prin intermediul Desura.
GamersGate
GamersGate a sărbătorit 15 ani de activitate în acest an, ceea ce este destul de ciudat, căci mulți jucători împătimiți nu au auzit de ei.
GamersGate nu se deosebește prin aproape nimic de alte platforme digitale de distribuire a jocurilor; are prețuri relativ mici, ceea ce este bine, dar, în final, nu este decât "o altă platformă pentru jocuri".
Dintr-un total de 6.310 jocuri, 506 sunt disponibile pentru Linux. Vestea bună este că majoritatea acestor titluri nu sunt jocuri indie, Civilization V, Borderlands 2 și BioShock Infinite fiind în topul jocurilor vândute de ei.
Lutris
Lutris este o platformă de jocuri open source, ceea ce înseamnă, în mod natural, că este optimă pentru utilizatorii Linux. La fel ca Steam, este o platformă care mgestionează jocurile descărcate de pe platformă de un anumit client, prin intermediul unei interfețe curate.
Ce este deosebit la Lutris este că, prin intermediul lor, poți admninistra și lansa jocuri pe care le-ai achziționat prin Steam sau Desura. Vine cu peste 20 de emulatoare implementate, cu care se pot juca, în Linux, jocuri non-native, cum ar fi cele care necesită Windows sau DOS.
Lutris are o mulțime de jocuri care pot fi rulate prin intermediul clientului său fără multă bătaie de cap. Aceste jocuri acoperă toate tipurile de genuri și platforme (Atari, Playstation, Nintendo, etc.).
Există peste 400 de jocuri care pot fi rulate în Linux prin intermediul Lutris, mult mai multe dacă luăm în considerare pe cele achiziționate prin Steam sau Desura.
Jocurile în Linux se dezvoltă
Chiar dacă există multe diferențe între Windows și Linux, imposibilitatea de a te juca în Linux a fost înlăturată de pe această listă. Dezvoltatorii ca Valve au începută să vadă că Linux este o platformă importantă și ar pierde mult dacă nu o vor lua în considerare, iar acesta este doar începutul.
tonisnakes a zis
Mitul de "nu te poti juca in Linux" a fost eronat de la inceput. Puteai sa te joci, poate nu aceleasi jocuri. Aceeasi problema exista si azi, numai ca mai putin vizibila. Si aici nu vorbesc despre jocurile mari, AAA, ci de cele indie. Sunt un mare fan al lor, asa ca majoritatea librariei mele Steam este alcatuita din ele. Problema este ca din 253 de jocuri (dintre care doar unul gratis), doar 117 merg pe Linux, deci mai putin de jumatate. Da, e adevarat, multe din cele necompatibile sunte doar "in plus" de la felurite humble bundle-uri, fara foarte mare valoare sau fara sa fie prea faine ele in sine, dar asta tot nu neaga faptul ca mai putin de jumatate chiar sunt compatibile. Dar oare de ce se inampla asta? Din cauza unui cerc vicios: gamerii nu se muta pe Linux pentru ca stiu ca poate nu le merge jocul pe care il vor. Pentru ca nu sunt nici pe departe atat de multi gameri pe Linux cat sunt pe Win, studiourile mai mici nu isi permit sa dezvolte jocuri pentru mai mult de o platforma. Pentru ca nu se dezvolta toate si pentru Linux, ajungem din nou de unde am plecat. Mai era partea cu 1500 de jocuri compatibile.... Ei bine, la ultimul Steam sale au fost peste 10000 de titluri la reducere, care ii mult peste 1500. Da, din nou, multe sunt "in plus", care nu merita recunoscute, dar cum poti sa ii demonstrezi cuiva asta? Daca ii dai doar o lista cu cele bune care sunt pe ambele platforme, o sa te intrebe instant: "Ok, dar cu care nu sunt ce fac?", deci nu ai rezolvat nimic. Daca ii arati numerele de mai sus, mai mult il descurajezi. Singura noastra speranta ii sa continue sa isi sape groapa Microsoft pana cand chiar si curul lui maret o sa cada acolo si o declanseze o Mare Migratie a triburilor de gameri. Altfel, nu vad cum am putea schimba viziunea lor generala despre Linux.
P.S.: Am sa dau din nou exemplul personal: eu am marele noroc de a putea avea un laptop separat cu Linux, pe care sa il tina bateria si sa il pot duce la scoala. Prima reactie a colegilor a fost: "No, si ce te poti juca pe el?" "Destul de multe si cam toate alea faine pe care le am". Cu toate astea, dupa ce o vazut cate doar din librarie merg pe Linux, au fost ceva de genu: "Mai multe decat ma asteptam, da tot tu esti singuru destul de nebun de aici incat sa folosesti prostia aia." Din punctul ala, oricat as vrea sa ii conving, ei tot nu ma prea credeau. Ce ii mai rau ii ca si cei care ziceau ca ii fain, ca vad de ce as folosi Linux, tot completau cu "dar eu nu".
Bobses a zis
Ține-o tot așa! 🙂 Cât despre colegii tăi... ei pierd. 😉
Stefan Keresztes a zis
Age of Empires și Civilization)...daaa, fan. Rise of Nations, de la Microsoft, a fost cel mai tare pt mine.