Ieri am trecut la Manjaro. Cred că e prima dată, după mulţi-mulţi ani cu Ubuntu în diverse forme (ultimele luni am avut Ubuntu Mate), când instalez o altă distribuţie ca sistem de operare principal.
Ce este Manjaro?
Manjaro este o distribuţie Linux, bazată pe Arch Linux, cu 3 arome, toate având versiuni pe 32 şi 64 de biţi:
- XFCE
- KDE
- Net-Edition
În cadrul comunităţii Linux, Arch este renumită ca fiind o distribuţie extrem de rapidă, puternică şi uşoară, neîncărcată cu inutilităţi, şi care oferă acces la software de ultimă oră. Totuşi, Arch este considerat a fi destinat utilizatorilor experimentaţi: vine fără absolut nicio o configurare pentru desktop, totul urmând a fi făcut de către utilizator.
După ce m-am jucat cu Arch într-o maşină virtuală şi văzând că pentru a-l configura îmi lua destul de mult timp (ceea ce îmi cam lipseşte), am hotărât să instalez Manjaro.
Manjaro - dezvoltat în Austria, Germania şi Franţa (lucru nemţesc!...), oferă toate beneficiile ARCH LINUX, combinate cu uşurinţa în utilizare şi accesibilitate. Se potriveşte de minune atât noilor veniţi în lumea Linux, cât şi utilizatorilor experimentaţi - acum, după aproape 1 zi de utilizare, pot spune că este mai prietenos decât Ubuntu, noii utilizatori, venind din Windows, putându-l manipula cu uşurinţă după o minimă informare.
De ce Manjaro?
Instalarea se face simplu (atenţie mărită la partiţionare, ca să nu vă treziţi cu tot hard disk-ul şters), iar sistemul în sine este proiectat să funcţioneze "direct din cutie", având preinstalate următoarele:
- suită office (vestitul LibreOffice)
- aplicaţii grafice pentru instalarea şi actualizarea cu uşurinţă a software-ului: Pamac, putând fi instalat şi Octopi
- codecuri pentru a putea rula cu uşurinţă fişiere multimedia
- STEAM (pasionaţii de jocuri ştiu despre ce e vorba)
Manjaro vine cu aceleaşi caracteristici ca Arch, inclusiv:
- viteză, putere şi eficienţă;
- accesul la cele mai recente versiuni software;
- este dezvoltat pe sistemul "rolling release", adică nu trebuie să se facă update o dată pe an sau la 6 luni pentru a trece la o nouă versiune
- acces şi compatibilitate 100% cu arhiva de software Arch: AUR (Arch User Repositories);
- flexibilitate în modelare şi configurare, astfel încât să se potrivească tuturor gustruilor şi necesităţilor.
Cu toate acestea, Manjaro are şi nişte caracteristici proprii:
- proces de instalare simplificat, user-friendly;
- detectare automată a hardware-ului folosit (de exemplu plăci video);
- instalare automată a software-ului necesar sistemului (de ex., drivere video)
- arhive software dedicate, software furnizat fiind testat şi stabil;
- sprijin pentru instalare uşoară şi folosirea mai multor kernele.
Primul lucru pe care l-am făcut după instalarea noului OS: instalarea driverului Nvidia. Apoi, am instalat Google Chrome, Chromium şi Opera, le-am configurat, am copiat profilul Thunderbird din vechea instalare Ubuntu în cea nouă, am mai instalat şi testat Radiotray, am testat fişierele video, am editat fstab-ul pentru a monta partiţiile ntfs la boot şi gata, am sistemul pornit în direcţia cea bună. 🙂
Echivalenţa comenzilor din Ubuntu cu cele din Manjaro (apt-get <==> pacman) poate fi găsită citind Pacman Rosetta.
Pagina oficială Manjaro Linux: http://manjaro.org - aici se văd ultimele versiuni apărute, link pentru download, către forum, wiki, etc.
victor a zis
am instalt manjaro de la Mattew Moreapoi de la cup of linux dar cel putin mie imi dadeau erori mai si nu m-am descurcat.apoi am luat un Antergossi prima data l-am instalat pe Mateimi placea dar a facut update la kernel si am ramas pe afara nu mai aveam in ce sa pun parolaapoi am instalat xface dar am instalat mpv si cand am vazut ce erori da l-am sters .Eu am vazut ca si terminalul si pamacul zic ca-l sterg dar nu numi ca nuputeam sa deschid folderu de muzica ca intrea mpv-ul .Am insistat si l-a sters dar...si tot ce rera in atergos ;system,home terminal pamac tot aveam dor jocuri 2048 kpatience tetravex etcacum am tot Antergos dar gnome si nu mai am curajul sa instalez mai nimic.Nu mi-am inchipuit ca sant asa de sensibilelinuxurile in general.nu am crezut ca fac asa o crima ca voiam sa ascult un cd cu mpvsi cre daca nu a functionat corect trebuia sa-l sterg ...Dar sa ia cu el tot syistemul?Ce credeti ca s-ar fi putut intampla?
victor a zis
scuze pentru scris nu am setat bine tastatura .
Bobses a zis
Îmi pare rău, nu înțeleg aproape nimic din ceea ce ai scris.
Linux nu este sensibil - trebuie doar să fii atent ce faci cu drepturile de administrator: ce ștergi, ce instalezi...
victor a zis
dreptul de administrator il folosesc doar cand mi-l cere.Atunci aveam Antergos mate si am instalat Mpv media player , dar avea o eroare daca selectam 5 melodi se deschideau 5mpv-uri si cantau in acelasi timp.In clipa in care l-am dezinstalat..am pierdut tot de pe desktop nu aveam terminal,pacman,updater,home nimic doar doua jocuri de carti . Pentru acest motiv am zis ca mi se pare cam sensibil linuxul nu era un program cu care era deja instalat ,ca sa cred ca linuxul se baza pe el .L-am instalat eu si am crezut ca-l pot si sterge.
Te rog sa-mi spui daca un program pe care il instalez [e o regula] ca nu se mai poate sterge
Bobses a zis
Nu, nu există așa ceva: orice program instalat se poate dezinstala. E mai greu cu unele programe care vin direct cu distribuția, pentru că ele au anumite dependențe care îți pot da jos tot (sau aproape tot) DE-ul.
La tine nu știu ce s-a întâmpat.
victor a zis
Nu mai folosesc mpv am acum parole care a venit cu interfata cinnamon.Dar am alta problema,am instalat trizen dar nu e nicaieri .Am intrat in system si erte instalat .Mai are nevoie de un perl ceva?
Bobses a zis
Dacă nu ți-au apărut erori la instalare, înseamnă că e instalat.
Scrie în linia de comandă trizen ca să vezi ce apare la apelarea lui (eventualele erori), apoi man trizen ca să vezi cum se folosește.
victor a zis
Domnule bobses,am si eu o intrebare .Am antergos si la deschidere imi trec cu viteza prin fata niste erori am cautat in /var/log/dmesg dar nu exista acest dmsg in /var/log .Atunci unde pot vedea unde sant erorile ?sau cu ce pot vedea erorile ..Nu vreau intr-o zi sa ma trezesc ca nu se mai deschide
Bobses a zis
dmesg
se pot afișa mesajele kernelului - capturează mesajele de boot.Fișierul /var/log/messages conține, în general, toate mesajele din sistem, de la pornirea sa - așadar, liniile afișate de comanda
dmesg
sunt incluse în /var/log/messages.victor a zis
A m cautat in systemfile in var dar nu e nici-un log nici-un mesaj totusi la intrare imi scrie cam asa;- [dssp] Namespace lookup failure,AE_NOT_FOUND[201...
-Method parse/excution faild_SB.PC10.SATO.SPT4. ...
Doar bucatica asta am reusit sa peind cu telefonul pentru ca trece foarte repede pe ecran..daca ar fi un utilitar care sa ma ajute sa vad clar care e problema as putea mar stii ce ajutor sa cer.
Bobses a zis
După cum ți-am zis, mesajele de la boot le poți vedea rulând comanda
dmesg
...Ce îți apare ție acolo pare să fie ceva legat de BIOS (ar trebui un update la BIOS); vezi aici: https://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/acpi-error-%5Bdssp%5D-namespace-lookup-failure-ae_not_found-on-slackware-14-64-bit-4175448907/
Și aici: http://bfy.tw/HVUE
ozi a zis
Nu mai vreau Windows, dar stiu atat de putine despre linux... Am instalat Manjaro dupa ce am instalat, din consola. Arch. Sunt prea la inceput ptr Arch, unde totul trebuie instalat din terminal. Ok. Te rog da-mi niste link-uri, daca vrei, ca sa invat sa instalez programe. Am inceput cu steam. 🙂
am tastat sudo pacman -S steam. L-am instalat, dar imi da erori:
Running Steam on manjarolinux 16.06-pre3 32-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(0)
libGL error: unable to load driver: r300_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: r300
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
Am incarcat si steam_latest.deb, de pe site-ul lor, dar nu stiu sa-l instalez.
Bobses a zis
Nu mai folosesc Manjaro.
Uite aici tot ce trebuie să știi despre comanda pacman: https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Rosetta
Pentru Steam pe Manjaro caută pe forumul lor: https://forum.manjaro.org/
Ozi a zis
Mulțumesc pentru răspuns. Voi citi.
Dacă mai ai puțin timp, aș mai avea o problemă, singura care-mi încurcă planurile de renunțare la W.
Am instalate, pe un dell Latitude D810, patru distribuții linux (nu știu dacă am ales bine): ubuntu, Opensuse, Manjaro, Linux Mint. Lucrez pe un "server" (în rețea locală) W8, contabilitate în Saga http://www.sagasoft.ro
Pe Windows, aveam un shortcut, pe laptopul legat în rețea, care îmi deschidea executabilul de pe server și lucram pe baza de date din server. Pe forumul saga zice ca nu se poate accesa, în același mod, același executabil, în linux, ptr că e nevoie de niște .dll-uri pe calculatorul care apelează serverul. Am încercat cu wine, dar la cât mă pricep... n-am reușit. Să cumpăr Crossover? Crezi că poate rezolva problema? Pot transfera într-un director specific .dll-urile? Cu teamviewer nu pot intra ptr că, pe același server lucrează cineva de acasă,pe net.
Dacă nu-mi poți răspunde, nu e nicio problemă. Mă descurc tot prin W.
Bobses a zis
Nu lucrez cu Saga, dar te-ai putea informa pe forumul lor: http://www.sagasoft.ro/forum/
Andrei Telteu a zis
Am folosit ceva timp manjaro si era foarte bun ! Apoi m-am intors la windows :))
Bobses a zis
De prin 2002 Windows-ul îl ţin doar ca să fiu la zi cu ceea ce poate să facă. 🙂 Sistemul de operare principal a fost, întotdeauna, Linux, fie el Slackware, Fedora sau, de prin 2004-2005, Ubuntu...
Petru a zis
Folosesc manjaro lxqt pe netbook fără mari probleme. Cu laptopul deocamdată am probleme ceva mai mari: nicio distribuție nu oferă suport pentru touchscreen-ul meu Elantech. Iar aici echipa manjaro nu prea e dornică măcar să ofere un răspuns normal.