Pentru modificarea grupurilor din Linux am folosit, în articolele anterioare, comenzile groupadd, groupmod și gpasswd. Dar unele proprietăți pot fi schimbate și prin editarea unor fișiere de configurare: /etc/group și /etc/gshadow.
- Fișierul /etc/group este organizat ca un set de linii, câte o linie pentru fiecare grup. O linie din acest fișier arată în felul următor:
proiecte:x:1001:alexandra,bobses,george
Fiecare câmp este separat de altul prin caracterul două puncte (:). Semnificația fiecărui câmp:
Numele grupului
Primul câmp (proiecte în exemplul nostru) este numele grupului în cauză.
Parola
Al doilea câmp (x în exemplul nostru) este parola grupului. Distribuțiile care folosesc parole shadow (majoritatea) plasează un x în acest loc; celelalte pun în acest câmp parola hashed.
GID
Numărul de identificare al grupului (Group IDentifier) este următorul câmp din linie (1001 în cazul nostru).
Lista utilizatorilor
Ultimul câmp este o listă de elemente despărțite prin virgulă care indică membrii grupului.
Utilizatorii pot deveni membri într-un grup pe baza specificațiilor grupului primar din fișierul /etc/passwd. De exemplu, dacă utilizatorul bobses are listat grupul proiecte ca grup primar, el nu va fi listat în linia aferentă grupului proiecte din /etc/group. Dacă utilizatorul bobses folosește comanda newgrp să treacă într-un alt grup, el nu va putea să revină în grupul proiecte până nu este listat în linia proiecte din /etc/group.
2. Fișierul /etc/gshadow este folosit de sistemele cu parole shadow. Fișierul stochează parolele shadow și informații despre administratorii grupului. O linie din acest fișier arată ca mai jos:
proiecte:!!::alexandra,bobses
Primul câmp arată numele grupului.
Al doilea câmp (se referă la parola criptată) poate avea următoarele valori:
- ! - înseamnă că niciun utilizator nu poate intra în grup folosind comanda newgrp;
- !! - la fel ca mai sus; în plus, arată că nu a fost setată nicio parolă pentru grup (grupul nu are parolă);
- dacă valoarea este nulă, înseamnă că doar membrii grupului se pot conecta la grup (cazul nostru);
- o parolă hashed precedată de un semn de exclamare înseamnă că parola este blocată.
Al treilea câmp ne arată administratorul grupului (niciunul în cazul nostru).
Ultimul câmp listează membrii grupului.
Linia dată ca exemplu se citește astfel: grupul proiecte nu are parolă setată și nu permite non-membrilor să intre folosind comanda newgrp
; mai mult, grupul nu are administratori, iar alexandra și bobses sunt membri simpli ai săi.
Nu este recomandată editarea manuală a acestui fișier. Informațiile stocate aici pot fi modificate, de exemplu, cu ajutorul comenzii gpasswd.
victor a zis
Din păcate, văd că ai lacune foarte mari: faptul că te conectezi cu un user și o parolă nu înseamnă că ești administrator/root.
Spune-mi ce eroare îți apare când încerci să ștergi un fișier făcut de tine (presupun că o faci din modul grafic). De asemenea, spune-mi unde se află fișierul pe care încerci să-l ștergi (în /home, pe o altă partiție, etc.)
Buna ziua, Tot ce era copiat de pe cd sau dvd erau cu lacatelin colt si nu puteam nici sa-l sterg nici sa-l folosesctoata situatia asta s-a intamplat in home mai exact in picture..
Am niste fotografii la care nu vreau sa renunt si am reusit sa le am in picture [fara folderele de windows in care erau]dar tot cu lacatel in colt ...
Directorele care voiam sa le sterg le-am sters una cate una ,deschizand-o ca admin cu parola mea de su si unu cate una le-am sters
Inrebare : timp vor sta melodiile ,pozele etc tot ce am le dvd-uri cu lacatul pe ele?
Totusi in terminal zice ca eu am, drepturi totale pe directorul Home.
Multumesc anticipat
Bobses a zis
Folosește comanda chown ca să le schimbi proprietarul:
sudo chown -R userul_tau. /cale/către/directorul/căruia/îi/schimbi/ownerul
victor a zis
Am uitat sa spun ca am recucerit hardul de 1Tb,si am mutat homul acolo ...
Dar homului meu ii spune volum976 ..iar terminalul nu-l gaseste.
multumesc ,am sa mai incerc
victor a zis
Eu sant in linux si desi am parola la intrare [deci intru ca admin ]totusi nu am drept asupa folderelor facute de mine [adica nu am dreptul de a le sterge]
care ar fi calea corecta de a putea sa fiu cu drept de sciere,citire si stergere cred ca exista asa ceva...multunesc anticipat..
ps:Si nu in ultimul rand :"Un Cracuin Fericit!"
Bobses a zis
Din păcate, văd că ai lacune foarte mari: faptul că te conectezi cu un user și o parolă nu înseamnă că ești administrator/root.
Spune-mi ce eroare îți apare când încerci să ștergi un fișier făcut de tine (presupun că o faci din modul grafic). De asemenea, spune-mi unde se află fișierul pe care încerci să-l ștergi (în /home, pe o altă partiție, etc.)
Sărbători Fericite și ție!