Ca celebrare a reîntoarcerii mele în sânul familiei *ubuntu (adică am revenit "între sânii familiei" 😆 ), după mai bine de 7 luni de rătăcire, fac o scurtă (foarte scurtă) prezentare a membrilor acestei minunate comunități.
Ubuntu este cea mai populară distribuție care are la bază kernelul Linux. Dar există mai mult Ubuntu decât, hm, Ubuntu...
Să explic: există nu mai puțin de 9 arome oficiale Ubuntu, membri recunoscuți și cu drepturi depline. Înainte de a intra ca membru oficial în familie, fiecare distribuție trece printr-un complex proces de recunoaștere de către Canonical a "meritelor" sale. Dar efortul merită, căci există avantaje clare de a face parte din această comunitate: accesul la infrastructura Canonical, care deține principalele componente ale sistemului, dar și accesul direct la depozitele software oficiale.
Fără prea multe formalități, să ne cunoaștem familia...
1. Ubuntu
Ubuntu este produsul principal al Canonical, fondat de Mark Shuttleworth în 2004. Ubuntu se bazează pe Debian, sistem de operare recunoscut pentru ușurința de utilizare, care pune accent doar pe experiența ușoară a folosirii.
La început, Ubuntu a folosit, ca mediu desktop, Gnome, dar în 2010 Canonical a intrat în dezacord cu proiectul Gnome și a renunțat la Gnome Shell 3, începând dezvoltarea propriului său mediu desktop, numit Unity.
Acum, Unity a devenit interfața principală a Ubuntu, atât pentru sistemele desktop, cât și pe sistemul de operare de pe telefoane. Ubuntu a optimizat unele componente din Gnome, pentru a fi mai potrivite utilizatorilor săi, dar și pentru a fi mai bine integrate în întregul concept al sistemului său de operare.
2. Kubuntu
Kubuntu folosește KDE Plasma 5 ca mediu desktop, în loc de Unity. Kubuntu este cea mai veche aromă Ubuntu, tocmai din 2005. Proiectul a fost inițat de Jonathan Riddell, care a fost motorul dezvoltării Kubuntu până acum câteva luni, când a părăsit proiectul. Se pare că în locul lui au venit 2 manageri de care au gânduri mari de continuare a dezvoltării Kubuntu.
Kubuntu oferă una dintre cele mai pure experiențe KDE Plasma. Pe măsură ce trece timpul sunt din ce în ce mai încântat de acest Kubuntu și mă întreb cum de nu m-a atras până acum, deși l-am mai încercat de cîteva ori în trecut (bine, că era KDE 4, dar tot KDE...).
Spre deosebire de Unity, Kubuntu vine cu software-ul KDE, fiind foarte ușor personalizabil de către utilizator. Comunitatea KDE are propriul set de aplicații, dar Kubuntu folosește și multe aplicații care au la bază GTK, cum ar fi Firefox. Având în vedere că baza, temelia, este aceeași, este extrem de ușor de instalat și folosit aplicații KDE în Ubuntu, dar și invers, aplicații din Ubuntu în Kubuntu.
Kubuntu este dedicat utilizatorilor care doresc personalizarea completă a sistemului, folosind, în același timp, și beneficiile sistemului de bază Ubuntu.
3. Xubuntu
Xubuntu a intrat în familia Ubuntu, oficial, în 2006. Această aromă folosește mediul desktop XFCE.
XFCE își propune să fie un mediu desktop de categorie ușoară, fără a face compromisuri între efectele vizuale și caracteristicile sistemului. Este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi medii desktop, precedând KDE, Gnome și, bineînțeles, pe însuși Ubuntu: XFCE a fost fondat în 1996!
XFCE folosește aceleași biblioteci pe care le folosește și Gnome, GTK+2, ceea ce îi permite să folosească unele caracteristici din Gnome. Dar XFCE și-a scris singur marea parte a aplicațiilor, doar câteva derivând din Gnome.
Xubuntu este destinat calculatoarelor cu hardware mai puțin performant sau mai vechi. Este foarte popular și printre cei care au sisteme puternice, dar vor să scoată totul din unitățile lor, folosind mai bine și mai economic resursele de care dispun.
4. Ubuntu Studio
Spre deosebire de frații săi, Ubuntu Studio a fost creat cu un singur scop: producție multimedia. Prima versiune Ubuntu Studio a fost lansată în 2007 și avea la bază Gnome.
În 2001, după apariția Gnome Shell 3, Ubuntu Studio a hotărât să facă trecerea la XFCE, o mișcare care, conform întemeietorului acestei distribuții, avea unele avantaje "imediat tangibile": "De exemplu, XFCE reprezintă o metaforă familiară a desktopului, și oferă un mediu mai prietenos și mai plin de resurse decât KDE, Gnome, sau chiar decât Unity."
Ubuntu Studio face mai mult decât să ofere niște aplicații pentru producție multimedia. Folosește un kernel cu latență redusă, compilat cu diferite configurații, astfel încât să reducă latența care poate deveni critică în unele cazuri de înregistrare audio în timp real. Utilizatorii pot folosi un kernel adecvat muncii lor.
Ubuntu Studio se concentrează pe 3 domenii principale: producție video, audio și grafică. Este dotat cu o listă uriașă de aplicații open source dedicate celor 3 domenii.
5. Ubuntu Gnome
Ubuntu Gnome este una dintre cele mai interesante distribuții bazate pe Ubuntu. Este ceea ce ar fi putut să fie Ubuntu dacă nu ar fi creat Unity. Mult timp după ce Ubuntu a trecut la Unity, nu a fost posibilă instalarea Gnome 3 pe sistemele Ubuntu din cauza coonflictelor carea apăreau între diverse pachete. Dar, în același timp, toți utilizatorii Ubuntu erau, în esență, utilizatori de Gnome. După adoptarea Unity, mulți utilizatori Ubuntu au căutat să-și păstreze experiența oferită de Gnome; astfel a fost fondat, în 2012, proiectul Ubuntu Gnome Remix.
Din cauza conflictelor sus-amintite dintre pachetele Ubuntu și cele Gnome, având în vedere și ciclurile de apariție a noilor versiuni Ubuntu, distribuția Ubuntu Gnome tinde să rămână puțin în urmă, oferind pachete mai vechi din Gnome.
Ubuntu Gnome, la fel ca și KDE, își propune să ofere utilizatorilor Ubuntu o experiență pură de folosire a mediului desktop Gnome.
6. Lubuntu
Lubuntu este o altă distribuție de categorie ușoară care are la bază Ubuntu - este chiar cea mai puțin devoratoare de resurse, devansând, în această privință Xubuntu. Lubuntu are la bază proiectul LXDE, și a devenit membru oficial Ubuntu, cu drepturi depline, în 2011.
LXDE a început migrarea spre Qt (care stă și la baza Kubuntu). Proiectul a fuzionat cu un alt proiect bazat pe Qt, numit Razot-Qt, rezultând LxQt. Ca urmare, versiunile viitoare Lubuntu vor avea la bază LxQt. Versiunea actuală Lubuntu 15.10 era planificată să apară cu LxQt la bază, dar proiectul a fost amânat.
7. Ubuntu MATE
Ubuntu MATE este cel mai nou membru al familiei Ubuntu, 2015 fiind anul în care s-a alăturat comunității.
Mediul desktop MATE este o continuare a vechiului desktop Gnome 2. Vine cu o interfață similară lui Gnome 2 dar, în același timp, adoptă și tehnologii noi. Proiectul a fost dezvoltat de Martin Wimpress, cel care a întreținut MATE pentru Arch Linux, împreună cu Alan Pope, angajat Canonical. Ubuntu MATE pretinde a fi o distribuție de categorie ușoară, dar, după testele mele empirice, este întrecut la acest aspect de Lubuntu și Xubuntu.
De când vechiul Gnome 2 a murit (și dezvoltarea codului în același timp cu el), iar aplicațiile Gnome utilizează cele mai noi t6ehnologii din Gnome Shell, proiectul MATE a ramificat aproape toate aplicațiile Gnome 2 - de la editorul de text la managerul de fișiere și terminal. Pentru a se evita confuziile, s-au dat nume diferite aplicațiilor: Nautilus a devenit Caja, Evince a devenit Atril, etc.
8. Edubuntu
Edubuntu este o altă distribuție bazată pe Ubuntu care a fost dezvoltată pentru un scop specific - educația. Proiectul folosește arhitectura client LTSP.
Edubuntu folosește Unity ca mediu desktop prestabilit, dar oferă și KDE sau Gnome ca variante. Spre deosebire de alte arome, Edubuntu este bazat strict pe versiuni LTS (Long Term Support), ceea ce înseamnă că o nouă versiune apare o dată la 2 ani, fiind întreținută termen îndelungat.
Actualele versiuni stabile sunt 14.04 și 12.04, apărute în 2014, respectiv 2012. Următoarea versiune Edubuntu va apărea în 2016 - 16.04.
9. Mythbuntu
Mythbuntu este proiectat pentru a integra software-ul media center MythTV cu Ubuntu, creaându-se, astfel, un sistem de operare tip media center. Nu vine cu toate aplicațiile incluse în Ubuntu. În Mythbuntu, programul MythTV poate fi setat atât ca vizualizator media, cât și ca media server ori o combinație dintre cele două.
Mythbuntu folosește mediul desktop XFCE, dar pot fi instalate atât Unity, KDE cât și Gnome.
Dezvoltarea inițială a acestei arome a urmat ciclul Ubuntu, o dată la fiecare 6 luni, dar din 2012, începând cu versiunea 12.04, s-a luat decizia ca aparițiile următoare să urmeze strict versiunile LTS.
10. Ubuntu Kylin
Ubuntu Kylin este o versiune Ubuntu dezvoltată pentru piața chineză. Acest sistemn de operare a înlocuit Kylin OS, care a fost dezvoltat, începând cu 2001, de profesori din cadrul Universității Naționale de Dezvoltare a Tehnologiei Apărării din Republica Populară Chineză.
Inițial, sistemul de operare a fost conceput pentru a întări infrastructura IT din China în luptele din războiul cibernetic. În 2013, Canonical și guvernul Republicii Populare Chineze (prin Ministerul Industriilor și Tehnologiei Informațiilor) au încheiat un acord pentru a dezvolta împreună Ubuntu Kylin. Sistemul de operare vine cu un magazin propriu de aplicații, numit Ubuntu Kylin Software Center.
În decursul anilor, am testat/încercat/rulat aproape toate aromele Ubuntu (mai puțin Mythbuntu și Kylin). De când am reintrat în familie (de ieri 🙂 ), am adoptat Kubuntu - Plasma 5 mi se pare FENOMENALĂ!
Voi ce medii desktop folosiți împreună cu Ubuntu Linux?
Burla Mihai a zis
Nu stiu cum spuneti voi ca va papa resurse,aveti sisteme bunicele. Eu ce sa mai spun cu batranelul meu am testat mai multe feluri de ubunte si nu am intampinat mari nevoi.Centrino duo 2ghz dual si 2 de ram cu 80 gb de hdd sata
Bobses a zis
Ai testat - asta înseamnă că n-ai lucrat zi de zi cu ele. 🙂 Dacă ai Ubuntu + 3 browsere deschise, fiecare cu câte 5-6 taburi, Radiotray care rulează în fundal, Deluge, etc, etc, îți spun că sistemul tău moare.
Acum, cu Arch și Mate, mă simt foarte-foarte bine.
Gheorghe a zis
Ubuntu Mate 14.04 pe un PC amărât ( 2 gb procesor,2gb memorie) se mişcă neaşteptat de bine.
Bobses a zis
Mate e foarte bine optimizat. L-am testat prima dată cu câteva luni înainte de a fi declarat oficial membru al familiei Ubuntu. Pe laptopul fiică-mii tot Mate rulează.
Ciprian stoicescu a zis
Salut,
Ma bucur sa vad ca sunt atat de multe persoane care folosesc Linux.
p.s Acum ti-am gasit blogul, si voi ramane un timp pe el :p
Bobses a zis
Salut și bine ai venit!
Sunt foarte multe persoane care folosesc Linuxul. 🙂
Ședere plăcută. 😉
Albert Manuel a zis
Bobses,
Asteptam un ""review"" dezpre ZorinOS neaparat !
Bobses a zis
ZorinOS n-am încercat niciodată. 🙂 Să văd dacă o să am timp să-l testez într-o mașină virtuală.
Gheorghe Boghitoiu a zis
Eu îl rulez de pe desktop, pentru că laptopul a ”plecat” :D, și am fost nevoit să pun ssd-ul pe desktop, laptopul a fost un Lenovo ThinkPad T60 șă pot spune că s-a mișcat chiar foarte bine la ce era în el, 3 GiB ram, 1,8 GiB cpu, ssd 120 GiB, internet 1 GiB, dar.., nu mai e așa că am trecut pe desktop, folosesc Ubuntu14.04 LTS Gnome classic, nu sunt adeptul Unity din varii motive.
Bobses a zis
Mie îmi place și Unity, dar și Gnome Shell. 🙂 Acum descifrez Plasma 5 și e mai mult decât ok.
crismblog a zis
Eu folosesc Xubuntu pentru că îmi place simplitatea lui și pentru că nu vine cu multe aplicații instalate.
Bobses a zis
L-am încercat și eu mai demult și a fost ok.
Eric Eduard Polec a zis
Pentru comentariile de mai sus: daca rulati Ubuntu pe un SSD, nu ar trebui sa aveti deloc probleme. Am un laptop Hp Envy 6 cu un SSD msata de 120 Gb si totul ruleaza instant! Se incarca totul in vreo 5-6 secunde din momentul in care am apasat pe butonul power.
Bobses a zis
Te cred. Următoarea mea mișcare: achiziționarea unui SSD, măcar de 120 GB. Dar tot pe Kubuntu voi rămâne - îmi place prea mult. 🙂
Albert Manuel a zis
Welcome Back,
Mi se pare mie sau acum ubuntu papa ceva mai multe resurse ? la tine cum e ?
Bobses a zis
Da, din păcate așa e - mănâncă mai multe resurse. De aceea am căutat un timp altceva, dar nu m-am acomodat.
Albert Manuel a zis
Stau pe un i5 cu 16 gb ram, nu am probleme dar se pare ca imi mananca 2 gb de ram doar os-ul...fara altele...ceea ce e ingrijorator, in viitor no sa mai poti pune Ubuntu pe ceva mai slabut...fara 3-4 gb ram
Bobses a zis
Așa e: al meu e Intel Dual Core cu 4 GB RAM și 1 GB video, și tot râșnește uneori. Din 4 GB RAM, am în permanență plini peste 3 GB - dar, în fond, de asta e memoria, să se umple, nu? 🙂