Construit pe Ubuntu 14.04 LTS, UberStudent 4.1 "Epicurus" este o distribuţie Linux personalizată, proiectată pentru învăţământ. Unii o descriu ca fiind un "Red Hat al educaţiei", considerând că UberStudent este pentru învăţământ ceea ce reprezintă Red Hat pentru întreprinderi.
Instalarea UberStudent nu diferă de cea a Ubuntu decât prin tema specifică aplicată installer-ului. Totul, începând de la Grub şi până la ecranul de bun venit, arată cât de mult s-a lucrat la tema distribuţiei. La urma urmei, utilizăm UberStudent, nu Ubuntu cu câţiva biţi în plus.
Ca mediu desktop, UberStudent foloseşte XFCE cu câteva îmbunătăţiri. Se deschide o interfaţă cu două panouri (unul sus şi altul jos) dar, cu ajutorul unei opţiuni din ecranul de start, desktop-ul se transformă într-un single panel, panoul fiind situat în partea de jos. Impresia generală esteplăcută.
UberStudent foloseşte mirror-urile Ubuntu, aşa că veţi găsi şi clasicul (de acum) Ubuntu Software Center (fie vorba între noi, mie nu-mi place deloc USC, de aceea prefer să instalez de la bun început bătrânul Synaptic).
Cum un sistem de operare nu este nimic fără aplicaţii, UberStudent vine cu ele "preambalate".
Vom găsi toate aplicaţiile de bază cu care ne-a obişnuit ubuntu: LibreOffice, Chromium, Firefox, Thunderbird, precum şi toate celelalte utilitare de arhivare, gestionare a fişierelor, etc.
Dar UberStudent include o gamă largă de aplicaţii şi utilitare specifice mediului educaţional - şi asta este ceea ce îl deosebeşte de alte distribuţii Linux clasice. Comenzile rapide prezente în panoul superior sunt CherryTree pentru luarea notelor, Freeplane (un cititor de prezentări Mind Map - o hartă mentală, adică o reprezentare grafică ce conţine legături logice între termenii prezentării), şi Zotero pentru gestionarea referinţelor în timpul cercetării sau învăţării.
Meniul Aplicaţii este plin de software atât pentru învăţare - educaţie, cât şi pentru distracţie (Steam vine preinstalat), iar dacă aveţi nevoie de aplicaţii suplimentare, instalarea lor se poate face cu ajutorul link-urilor din interiorul diferitelor categorii de meniu, care vor lansa un vrăjitor ce ajută la instalarea software-ului suplimentar specific fiecărei categorii.
Red Hat, de care am pomenit la începutul articolului, este valoros prin documentaţia şi infrastructura oferită. Deşi nu se ridică la nivelul Red Hat, documentaţia UberStudent este impresionantă, oferind link-uri către documentaţie online şi alte ghiduri utile multor aplicaţii instalate, uşurând procesul de acomodare noilor utilizatori. O parte din documentaţie este scrisă chiar de dezvoltatorii UberStudent, cealaltă parte fiind documentaţia oficială a fiecărui proiect în parte.
Documentaţia specifică UberStudent este foarte bine gândită şi structurată. Pagina principală UberStudent Wiki ajută utilizatorii să găsească răspunsuri potrivite întrebărilor pe care le au, îndrumându-i în direcţii diferite, chiar şi pe forumul de discuţii UberStudent, unde pot cere ajutorul altor utilizatori.
Şi pentru că este o distribuţie destinată educaţiei, la prima deschidere a LibreOffice apare un mesaj care ne întreabă dacă vrem să aflăm mai multe despre LibreOffice şi formatele de fişiere. Apăsând pe butonul Read tutorial, se deschide o pagină din wiki UberStudent care explicăfoarte clar compatibilitatea dintre fişierele LibreOffice şi Microsoft Office, într-o manieră prietenoasă, accesibilă oricui.
UberStudent nu este o distribuţie dezvoltată neglijent, fiind bine gândită şi structurată, cizelată şi care funcţionează foarte bine.
Din păcate, nu am am avut timpul necesar să instalez această distribuţie, recomandarea de utilizare pentru oricine este interesat de un sistem de operare dedicat educaţiei fiind preluată de pe opensource.com.
Lasă un răspuns